Tartu ei lähe kahe tooli seaduse pärast kohtusse

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lutheri mööblivabriku taburet ja tool.
Lutheri mööblivabriku taburet ja tool. Foto: Sille Annuk

Tartu volikogus Vabakunda esindavad volikogu liikmed Jüri-Ott Salm ja Jüri Ginter nimetavad suvel riigikogus vastu võetud kahetooliseadust kohaliku demokraatia kaaperdamiseks ja leiavad, et selle seaduse pärast peaks Tartu volikogu pöörduma riigikohtu poole.

Tuleva aasta 16. oktoobril jõustuva seaduse järgi võib riigikogu liige täita ka kohaliku volikogu liikme ülesandeid, praegu ei ole see lubatud.

Jüri Ginter viitas eelnõu tutvustades, et selline olukord on põhiseadusega vastuolus. Ginter ütles, et ettepanek oleks asi üle vaadata ja linn võiks esitada riigikohtule taotluse teema õiguslikult läbi vaadata.

Tartu volikogu eestseisus ei toetanud eelnõu, ütles volikogu esimees Vladimir Šokman. Linna õigusteenistus juhtis tähelepanu, et samas küsimuses on juba riigikohtule taotluse teinud kaks omavalitsust ja Tartu volikogu pöördumisel oleks pigem deklaratiivne iseloom.

«Ei ole mõtet asuda veduri ees jooksma, õigem on ära oodata,» sõnas Šokman.

Volinik Salmi sõnul on seaduses põhiseaduslik riive. «Ühe praktilise näitena tooksin, kuidas riigikogu on otsustanud vähendada omavalitsuste tulumaksumäära,» ütles Salm. «Kui volikogus on riigikogu liige, peab ta riigikogus tegema riiklikke otsuseid. Aga kui ta on näiteks Tartu volikogus, siis me kõik ju teame, kui kriitiline on linna finantsolukord ja kui halvasti on tulumaksumäära vähendamine mõjunud.»

Ginter lisas, et kuidas saab inimene volinikuna hääletada millegi vastu, kui on riigikogus olnud selle poolt.

«Tooksin välja ühiskondliku aspekti,» sõnas Salm. «Kas saame kogu aeg ütelda, et las teised vaidlevad, ja meie oleme pealtvaatajad. Mina Tartu volikogu liikmena ei näe, et Tartu volikogu ei võiks sellist otsust teha.»

Eelnõu poolt oli 12 ja vastu 24 volikogu liiget.

«Täielik teerull,» ütles tulemuste selgumisel volinik Aivar Riisalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles