Sulgpallijuuniorid saabuvad Euroopast

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu sulgpallinoored lubavad anda Euroopa eakaaslastele korralikke anda.
Tartu sulgpallinoored lubavad anda Euroopa eakaaslastele korralikke anda. Foto: Kristjan Teedema

Annelinna spordimaja on sel nädalalõpul suuresti üksnes sulgpalli päralt, sest 9. – 11. detsembrini peetakse Tartus Euroopa juunioride karikavõistlusi.

Noori sportlasi on oodata 14 riigist, üks noormees peaks tulema ka Pakistanist, rääkis võistluste üks korraldaja ja sulgpalliklubi Triiton juht Mart Siliksaar. Poola tuleb kaheksa klubiga, Leedu seitsmega, Venemaa kõik tugevamad on kohal, lisaks niisugused tugevad sulgpallimaad nagu Portugal, Šotimaa ja Holland, loetles ta. Üksnes taanlased jäävad turniirist eemale.

Eestlastel suured lootused

Võisteldakse vanuseklassides U11 kuni U19. Seejuures antakse U17 ja U19 vanuserühmas maailma edetabelipunkte. Kohale tuleb ligi 400 mängijat, peakohtunik on soomlane Ari Vartiainen.

«Tartu spordirahvas näeb Euroopa juunioride tippe,» lubas Siliksaar, kelle sõnul on Tartu turniir naaberriikides korraldatavatest samalaadsetest võistlustest kraad kangema tasemega. Nimelt osaleb Soomes, Lätis ja Leedus korraldatavatel Euroopa karikavõistlustel tavaliselt viis kuni seitse riiki, Tartus on osalejaid aga neljateistkümnelt maalt.

Ehkki konkurents tuleb tihe, on eestlastel kodustel võistlustel suured ootused. U19 vanuseklassis on teise paigutusega tallinlanna Mariann Karjus ja neljanda asetusega Nõo sulgpalliklubi esindaja Kati-Kreet Marran. Paarismängus lähevad neiud maailma edetabelipunktide põhjal üheskoos vastaste vastu favoriitidena ehk on saanud esimese paigutuse. Poistest püüavad samas vanuserühmas läbi lüüa Karl Kert ja Marcus Lõo.

U17 klassis püüavad kõrget kohta Hans-Kristjan Pilve Pärnust ning tartlased Robert Sokman, Andreas Eskor, Henry Pihlik ja Alexander Raudsepp. Tüdrukutest Karina Seero ja Victoria Korobova samuti Emajõelinnast.

Esimese paigutuse U15 vanuseklassis sai tartlane Artur Ajupov, kes võitis Soomes samasuguse rahvusvahelise turniiri. Favoriitidest teiseks asetus Nõo noormees Oskar Männik. Ka tüdrukute favoriidid tulevad Tartumaalt. Esimese asetusega on TÜASK sportlane Ramona Üprus, teise asetusega Isabel Norman Nõost. Heas hoos peaks olema ka Catlyn Kruus, usub Siliksaar.

Veel astme võrra nooremate seas (U13) on favoriitideks taas tartlased Mia Kask ja Marta Emili Teller. Poistest loodavad poolehoidjad eelkõige Tauri Kilgi ja Mario Kirisma peale.

Mängud algavad reede hommikul. Finaalid on kavas pühapäeval, parimaid on lubanud autasustama minna nii sulgpalliliidu president kui Tartu linnapea.

Uute reeglite järgi

Seniste reeglite järgi tuli mängijal mängu võitmisel koguda kahes geimis vähemalt 21 punkti ja edestada vastast igas geimis vähemalt kahe punktiga, kuid juba paar aastat katsetatakse turniiridel uusi reegleid. Selle järgi on geimid lühemad, need kestavad 11 punktini ja saada tuleb kolm geimivõitu.

Kahepunktist vahet läheb geimivõiduks tarvis ka uute reeglite korral, kuid seda kuni seisuni näiteks 14:14. Võidab see, kes saab 15. punkti.

«Võistluste korralduses on uute reeglitega lihtsam, sest mängud lõpevad kiiremini,» selgitas Siliksaar. Kuna punkti hind geimis on uute reeglite järgi kallim, on mängud innukamad ja põnevamad vaadata.

Lisapõnevust pakuvad korraldajad ka loosiauhindadega. Muu hulgas on võimalik võita Raul Musta olümpial seljas olnud särk või käes olnud reket. Õnne ja osavust ühendades on võimalik võita aga kuni 3000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles