Tudengineiud salvestasid plaadi matemaatikat täis

Signe Ivask
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Tartu Ülikooli matemaatikatudengid Kätlin Loit ja Silvia Kuusk salvestasid videotunnid, et aidata huvilistel korrata matemaatikaeksamiks või teadmisi värskendada.


«Kõigepealt tuli Kätlinil idee, et oh, teeks matemaatika õpetamiseks video,» räägib kolmanda aasta matemaatikatudeng Silvia Kuusk. Teise aasta matemaatikatudeng Kätlin Loit teadis varem vaid seda, et videotunnid on Ameerikas küllaltki populaarsed.

Kogu salvestamine algas oma kaamera ja teotahtega. «Siis aga nägime, et kvaliteet ei saa ikka üldse hea,» tunnistab Silvia Kuusk.

Mõlemad lisavad häbelikult, et just kvaliteedi parandamise tõttu sai mitu tähtaega ületatud ja uued püstitatud.

Pärast seda, kui neiud olid mitu kuud pusinud, pani nende tegemisele õla alla Kätlin Loidi isa – ta rahastas projekti ja seejärel jätkus töö juba kahe kaameraga varustatud stuudios.

Materjalid internetist

DVDd on üles ehitatud samm-sammult, seega kui eelnevates teadmistes kindel pole, siis tuleb alustada algusest – järgnevates osades midagi enam üle seletama ei hakata. DVD puhul ongi see hea, et kui midagi jääb segaseks, võib tagasi kerida ja tunni uuesti üle kuulata, arvavad neiud.

Materjale kogusid Kätlin Loit ja Silvia Kuusk matemaatikaõpikutest ja ingliskeelsetelt internetilehekülgedelt. «Otsisime tundideks näiteid elust, et inimestel tekiksid seosed – nii saab matemaatikast ka paremini aru,» selgitab Kätlin Loit.

Salvestusaja lõpuks leidsid tüdrukud, et keskkooli matemaatikast segaseks jäänud osad on nüüd neile endalegi väga hästi selgeks saanud.

Silvia Kuusk ja Kätlin Loit rõhutavad, et nad ei ole õpetajad, vaid aitavad korrata, ja sellel on nende meelest väga suur vahe sees.

«Õpetajad selgitavad näiteks teoreemid korralikult lahti ja tõestavad neid – see õpetabki analüüsima ja arendab mõtlemist,» selgitab Kätlin Loit. Tüdrukud aga DVDdel nii põhjalikult õppematerjale ei käsitlenud, nad aitavad koolis õpitut ainult korrata.

Imesid ei tee

Silvia Kuusk õppis Tallinna reaalkoolis, Kätlin Loit lõpetas tunamullu Viljandi maagümnaasiumi. Koos meenutavad nad, et polnud kumbki matemaatikas klassi parimaid, ikka pigem neljalised.

Silvia Kuusk arvab, et selles oli ta ka ise süüdi. «Ega ma kodus midagi lisaks ei teinud, lihtsalt tunnis käimise ja kuulamisega sain nelja kätte,» pole ta oma teguviisiga rahul. «Ma tean, et kui oleksin kodus veel tööd teinud, siis oleksin ka viie saanud,» on Kätlin Loit nördinud.

«Sain tagasihoidliku matemaatikaeksami tulemuse,» ütleb Silvia Kuusk. Mis tulemuseks siis oli? «No reaalkooli kohta on see tulemus ikka suhteliselt tagasihoidlik,» ei nõustu ta punktisummat avaldama. Kätlin Loit tunnistab, et tema eksamitulemus jäi maksimumile pisut alla.

Kas nende matemaatikaeksami tulemused oleks sellise DVD abiga olnud paremad?

«Kes teab? Võib-olla oleksid. Kodus tuleb ise lisatööd teha, ka selle DVD puhul, ainult nii saab parema tulemuse,» panevad ülikoolis matemaatikat tudeerivad neiud kõikidele õppuritele südamele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles