«Teeme ära!» talgupäev tuleb 7. mail

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Teeme ära! Minu Eesti" logo.
"Teeme ära! Minu Eesti" logo. Foto: www.minueesti.ee

Neljandat korda peetav üle-eestiline talgupäev «Teeme ära!» on tänavu mai esimesel laupäeval ehk 7. mail ning sarnaneb sisult mullusega, kus omavahel olid segatud nii mõtte- kui teotalgud.

Tänavuse talgupäeva peakorraldaja Tarmo Tüüri sõnul on kolme aastaga jõutud selleni, et igaüks oskab enda ümber ise ringi vaadata ning otsustada, mis vajab ära tegemist. «Seda ei pea enam kusagilt keegi ette ütlema ja meil ei ole enam ühte läbivat valupunkti. Usume, et kodanikuühiskond on juba piisavalt aktiivne,» ütles Tüür.   

Korraldajate sõnul võib tänavu välja pakkuda nii mõtte- kui teotalguid. «Eelmine aasta näitas seda, et paljudele küladele meeldiski just selline kombineeritud variant. Hommikul tehti kiigeplats korda, lõunal söödi ühiselt hernesuppi ning arutati, mida külas veel oleks vaja ära teha,» kirjeldas Tüür.    

Üleskutse talgujuhtidele kõlab ametlikult 15. märtsil, ent talgute kirjapanek «Teeme ära!» kodulehele on võimalik juba märtsi algusest.

Tüüri sõnul on just praegu paras aeg hakata mõtlema, mida võiks ühiselt ära teha. Oodatud on nii värsked talguideed kui ka pikema talgutraditsiooniga külad ja ühingud, et olla innustajaks teistele.

Osa elulaadist

Tänavuse talgupäeva põhisõnum on see, et talgud on loomulik osa meie elulaadist. Talgupäeva tunnuslause («Tule talgutele, leiad elurõõmu, armastuse, kodutunde, elukaaslase, äriidee, sõbra, naabri, töö, aarde, iseenda...») rõhutab seda, mida on varasematel aastatel ühistegemisest leitud.

Eelmise aastaga võrreldes soovivad korraldajad rääkida rohkem ka talgukultuurist. ««Teeme ära!» on kujunemas Eesti Nokiaks ja seda eksporditakse juba teistesse riikidesse, tegelikult on selline ühistegemine ju sajandeid vana komme,» rääkis Tüür ning lisas, et korraldajate soov on kutsuda inimesi oma talgulugusid meenutama ja kirja panema.

Põlvkondade side

Lugusid ja meenutusi saab hakata sisestama ka «Teeme ära!» kodulehele. «On oluline rõhutada põlvkondadevahelist sidet. See on see, mis talgutel toimub. Sinna tulevad kokku nii noored kui vanad ja saavad seal väga hästi läbi,» rääkis Tüür talgute olemusest.   

Talguliste kutsumise kampaania ja registreerimine algab 11. aprillil. Kel aga plaan juba varakult tehtud ja lemmiktalgud leitud, ei ole keelatud end ka varem kirja panna. Eelmise aasta talgupäeval korraldati üle Eesti 1130 talgut, millel osales 31 299 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles