Ainus töö, mis toidab: ERMi konverentsil võetakse luubi alla eestlaste ninaesine

Kaspar Koort
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ERMi teadusdirektor Pille Runnel toidukultuuri tutvustavas näitusesaalis.
ERMi teadusdirektor Pille Runnel toidukultuuri tutvustavas näitusesaalis. Foto: Margus Ansu

Eesti Rahva Muuseumis peetakse homme konverentsi «Parimad palad», kus kõik jutud keerlevad söömise ja toidu ümber. Hõrgutava pealkirjaga teaduspäeva võivad väisata kõik huvilistele, vaja on vaid eelregistreeruda.

Konverentsi üks korraldajatest, ERMi teadusdirektor Pille Runnel tõdes, et kuigi toiduga seotu puudutab iga inimest, on temaatikaga selle tähtsust arvestades Eestis võrdlemisi vähe tegeletud. Viimastel aastatel on uurijad toidu ajaloo ja toidukultuuri siiski jõulisemalt luubi alla võtnud ja nii annab homne konverents ka ülevaate valdkonna uurimisseisust.

Pille Runnel märkis, et toiduteemaline konverents toimus ERMis ka mõni aasta tagasi. Seal jäi kõlama soov, et selliseid teaduspäevi võiks korraldada igal aastal, kuid ERMi kolimise tõttu jäi ikkagi vahe sisse.

«Praegu on natuke naljakas, et räägitakse ERMi restoranist ja kohvikust, kuid mitte muuseumi kohast toidukultuuris – ometi on meil siin arhiivid, esemeline kultuur, teadmised, mis tuleb välja kaevata,» rääkis Pille Runnel.

Ta lisas, et kuigi konverentsi vaade on suunatud pigem minevikku, on ERM koostöös Tervise Arengu Instituudiga uurinud põhjalikult ka seda, mida söövad inimesed tänapäeva Eestis ja miks.

«Meid huvitab, kas selle taga on lisaks pragmaatilistele ja rahakotist tulenevatele valikutele teatud toidutraditsioonid. Ehk on hea, kui tänapäeva toidu-uurimine asetseks ajaloolisel skaalal,» ütles Pille Runnel.

Konverentsi ajakava

11  Tervitussõnad. Pille Runnel, ERMi teadusdirektor

11.15  "Reaalsed tõendid ajaloolistest toidutaimedest enne ja pärast söömist". Ülle Sillasoo, arheobotaanik

11.40  "Kujutava kunsti ja tarbekunsti teosed kui toidukultuuri uurimise allikad". Tiina-Mall Kreem, Eesti kunstimuuseum

12.05  "Vom Brandtwein und Pfeffer-Kuchen – destilleeritud alkoholi osatähtsusest Eestis enne 18. sajandit". Kaarel Vanamölder, Tallinna ülikool

12.30  "Läbi sajandite püsinud toidud". Inna Põltsam-Jürjo, Tallinna ülikool

14  "Toidukultuuri uurimine ja tutvustamine kohamuuseumis". Helgi Põllo, SA Hiiumaa Muuseumid

14.25  "Söömine ja joomine. Huvitavat materjali ERMi kogudes". Reet Piiri, Eesti Rahva Muuseum

14.50  "Veri või vili! Võitlus taimetoidu eest 20. sajandi algupoole Eestis". Ester Bardone, Tartu ülikool; Anu Kannike, Eesti Rahva Muuseum

15.15  "Eestlaste toidukultuurist võõrsil". Aivar Jürgenson, Tallinna ülikool

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles