Jõululaadad võtavad nädalalõpul tuurid üles

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile käisid Tartu Näituste messikeskuses ettevalmistused nädalalõpu laadaks. Muu hulgas seati õhtupoolikul paika Lottemaad.
Eile käisid Tartu Näituste messikeskuses ettevalmistused nädalalõpu laadaks. Muu hulgas seati õhtupoolikul paika Lottemaad. Foto: Kristjan Teedema

Hakkab kätte jõudma aeg jõululauale söödavat-joodavat varuda ning lähedastele-sõpradele kinke osta. Järgnevad kolm nädalat peetakse Tartus ja selle lähiümbruses mitu jõululaata, kust igaüks võib leida endale midagi põnevat. Algust tehakse juba sellel nädalavahetusel.

Täna keskpäeval teeb külastajatele uksed lahti Tartu Näituste messikeskuse jõululaat, kus üle nelja tuhandel ruutmeetril on kauplejaid paarisaja ringis. Seekordne laat on Tartu Näituste majas kahekümne aasta suurimaid. 

Jõululaada projektijuht Annika Pettai märkis, et kingiideid leiab laadalt igaüks, sest tooteid on müügilettidel Peipsi sibulast Hispaania vinnutatud singini ja puidust mänguasjadest käpikuteni välja.

Lastele Lottemaa ja ponid

Tartu Näituste kommunikatsioonijuhi Henrik Urbeli sõnul on tänavu laat väga menukas välismaa kauplejate seas. Kohale tullakse nii Lätist, Leedust, Ukrainast, Venemaalt kui ka Valgevenest. 

Urbel rääkis veel, et kui tavaliselt on messihalli laadal lastele rõõmu toomas mitmesugused loomad, nagu kitsed, lambad ja jänesed, siis seekord tuleb Pärnumaalt külla Lotte koos sõpradega ja pakuvad lastele mitmesuguseid tegevusi. Ka on esindatud Ahhaa jõuluteaduskeskusega, kus tehakse nii teaduskatseid kui teaduslikke jõuluehteid. Urbeli sõnul loomad laadalt siiski ei puudu: messikeskuse välialal saab näha ponisid, kes teevad lastele sõitu. 

Tavapäraselt on võimalik jõululaadale sõita tasuta jõulubussiga, mis väljub laadapäevadel täistundidel Raekoja platsilt, sinna on selleks tehtud spetsiaalne bussipeatus. Laadale pääseb kahe euro eest. Kuni kaheteistaastased lapsed saavad sisse tasuta. 

Laupäeval leiab Tartumaal aset veel mitu jõululaata. Juba viiendat korda on Alatskivi lossis jõuluturg: esimese korruse saalid muutuvad käsitööde ja jõulutoitude müügipaigaks. Teisel korrusel Tubina muuseumi saalis toimuvad aga mitmesugused kontserdid. Keldris tegutsevad kohvik ja käsitöötoad ning esimest korda on lastele mängunurk.

Laatu paljudes paikades

Homme saab laadamelust osa ka Tartu loodusmajas, kus huvikooli õpilased ja töötajad müüvad omavalmistatud mänguasju. Laada tulu läheb loodusmaja loomatoa elanike toidu- ja ravikulude katteks. Avatud on kohvikud ja õpitoad nii suurtele kui väikestele.

Tartu linna jõululaat, mis võtab enda alla suure osa Raekoja platsist ja Küüni tänavast, tuleb aga järgmise nädala laupäeval, 10. detsembril. Seal ootavad ostjaid kauplejad, kes müüvad käsitöötooteid, sooja jooki, pirukaid ja muud Eestis tehtud toitu.

Traditsiooniliselt toimub sellel aastal ka Lõunakeskuse jõulaat, mis vältab 12.–23. detsembrini. Kauplejaid tuleb sinna kuuekümne ringis. Lõunakeskuse juhatuse liige Jaan Lott ütles, et kuna kaubanduskeskuses käivad ehitus- ja remonditööd, on see neile katsumuste aasta. Tema sõnul pole aga kordagi tekkinud kahtlust, et seetõttu tänavu jõululaat ära jätta. 

Lott rääkis, et laat tuleb sama suurel kujul kui varasemail aastail, küll aga pole asukoht päris see, millega inimesed on harjunud. Näiteks näeb tänavu kauplejaid vastavatud Maksimarketi juures. Ülejäänud kauplemisala paikneb kaubanduskeskuse vanemas osas, kus laadamüüjate letid on sätitud vastavalt ehitusolukorrale. 

Lähinädalatel peetakse jõulaatu ka Jõgevamaal. Tuleval reedel on laat Põltsamaal, nädal hiljem aga Jõgeval. 

Valik Tartu- ja Jõgevamaa laatu

  • Tartu jõululaat Tartu Näituste messikeskuses 2.–4. detsembril. 
  • Alatskivi lossi jõuluturg 3. detsembril. 
  • Tartu loodusmaja heategevuslaat 3. detsembril.
  • Põltsamaa jõululaat J. Kuperjanovi tänaval  9.-10. detsembril.
  •  Tartu linna jõululaat 10. detsembril raeplatsil ja Küüni tänaval.
  • Eesti disaini jõuluturg 10. detsembril Tartu loomemajanduskeskuses.
  • Lõunakeskuse jõululaat 12.–23. detsembril.
  • Aparaaditehase eksperimentaalkaubamaja Kolm Kuuske 13.–17. detsembril.
  • Jõgeva jõululaat 16. detsembril kultuurikeskuses ja selle ümbruses.
  •  Õpilasfirmade jõululaat 17. detsembril Tartu kaubamajas.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles