Elmar Kitse näitusekomplektile lisandus neljas maal

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elmar Kitse näituse taaslavastuse vaatajad näevad suurima saali uksest sisenedes seina, kuhu on lisandunud alates näituse avamisest neli maali. Viimati lisandus ühest erakogust «Õnnelikud» (tempera, papp, 1966).
Elmar Kitse näituse taaslavastuse vaatajad näevad suurima saali uksest sisenedes seina, kuhu on lisandunud alates näituse avamisest neli maali. Viimati lisandus ühest erakogust «Õnnelikud» (tempera, papp, 1966). Foto: Raimu Hanson

Tartu kunstimaja teise korruse saalides 17. novembril avatud näitust «Elmar Kits. 1966» oli eile õhtuks vaadanud 1093 külastajat, mõni neist mitu korda. Selline suur kunstihuvi on üsna tavatu. Väljapanek oli eilseks täienenud nelja maaliga, mis olid nii nagu kõik teised 62 teost vaatajate ees täpselt 50 aastat tagasi.

Peeter Talvistu on kuraatorina väljapanekusse kogunud suurema osa Elmar Kitse (1913–1972) isikunäituse teostest, mida aastal 1966 oli võimalik sealsamas kunstimajas vaadata. Pool sajandit tagasi oli seintel 105 teost.

«Elmar Kits. 1966» on vaatajate ees 11. detsembrini. Nii nagu eile, on ka järgmisel kolmapäeval näitus avatud kaks tundi tavalisest kauem ja suletakse seega kell 20. Eile oli vaatajaid 86, neist 26 käis maale vaatamas kell 18–20.

Praegune erakordne külastajate huvi ei ole Peeter Talvistu arvates siiski nii suur nagu sama näituse puhul 50 aastat tagasi, kui vaatajaid oli ühtekokku rohkem kui 4000.

Vähemalt veel eile oli kunstimajast võimalik osta Tartu kunstimuuseumis 1994. aastal välja antud trükist «Elmar Kitse fenomen 1913–1972», mille autorid on Mare Joonsalu ja Tiiu Talvistu.

Giidituurid kunstimajas (Vanemuise 26) algavad Peeter Talvistu ja Tiiu Talvistu juhtimisel kahel järjestikusel laupäeval, 3. ja 10. detsembril kell 13. Giidituurid ja näitusele pääs on tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles