Rektor Volli Kalm: tähistagem ülikooli sünnipäeva nagu enda oma

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ülikooli rektor Volli Kalm pidamas kõnet rahvusülikooli 97. sünnipäeva puhul.
Tartu ülikooli rektor Volli Kalm pidamas kõnet rahvusülikooli 97. sünnipäeva puhul. Foto: Margus Ansu

Tänases rahvusülikooli 97. aastapäeva puhul peetud aulakõnes kutsus rektor Volli Kalm kõiki üles mõtlema selle üle, miks rahvusülikool on olemas just sellisena, ning avaldas tänu kõigile neile, kes on vähemalt mingi osa elust elanud ülikoolile.

Me peame ülikooli institutsiooniks, mis on olnud justkui kogu aeg, ja see on asutus, mille vastu usaldus on suur, kõneles Kalm. Sünnipäev on tema sõnul eelkõige rõõmupäev, kuid samal ajal tasub meenutada aegu, kuidas ülikool jõudis praegusesse staatusesse. 

Muu hulgas meenutas ta sedagi, et aastal 1991 kirjutas tollane ülikooli ajaleht, kuidas TÜ valitsuses andis haldusprorektor teada: Vilniusest saadi kaks kotitäit kriiti. Lubadus oli, et kriiti saab ka edaspidi. Nooremale põlvkonnale tuleb vist juba selgitada, et kriiti kasutati tahvlile kirjutamiseks, märkis Kalm.

Ülikool on rektori sõnul kasvanud Eestist välja. Usaldus tema tarkuse ja kestmise vastu on suur. Ülikooli eesmärk saab tema kinnitusel olla igas valikus parim ja ausaim. Ülikool vajab toetust rahva hulgast, kuid rahvas vajab ka ülikooli, lisas ta. «Tähistagem rahvusülikooli sünnipäeva nagu oma sünnipäeva!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles