Sinu brauser on natuke ajast maha jäänud. Et kõik töötaks, nagu vaja, palun uuenda enda brauserit.
Küpsised aitavad meil teenuseid edastada. Meie teenuseid kasutades nõustute sellega, et kasutame küpsiseid. ROHKEM INFOT >
Postimees 160 Juubeli puhul loe seda lugu tasuta!

Tartu tuntud lavakoomik ehitas haagisesse köögi ja peab koduhoovis burgeriäri

KOMMENTEERI PRINDI ARTIKKEL
Sander Õigusel (haagises) on paari kuu jooksul tekkinud palju püsikliente. Nende hulgas on ka Hendrik Võlli (vasakul), kes arvas, et on käinud juba kümme korda hamburgerit ostmas. | FOTO: Margus Ansu / Postimees

Riia tänava lõpus avaneb juba paar kuud ebatavaline vaatepilt. Koduhoovi haagises küpsetab noormees burgereid, mis on nii menukad, et näljased peavad järjekorras ootama.

Tartlane Sander Õigus on lapsepõlvest saati soovinud saada kokaks. Enne selles ametis tööleasumist unistas ta kaua oma foodtruck´ist ehk auto moodi vagunelamust, mille sisse ehitatud köögis saab toitu valmistada. Nii otsustaski ta maikuus päevatöölt ära tulla ja ostis haagise.

Septembrist alates on noormees pannud Riia 124 lapsepõlvekodu hoovis aeg-ajalt fritteri särisema ja grillahju sooja, et pakkuda nii möödujatele kui sõpradele-tuttavatele hamburgerit ja friikartuleid. Need on osutunud vägagi menukaks, ka lumesadu ja miinuskraadid pole seni kedagi takistanud.

Siiamaani pole toitu alles jäänud, iga päeva lõpp on ühesugune: kõik saab otsa ja viimased tulijad jäävad tühjade kätega.

Kliendid tulevad kohale suulise reklaami ja Facebooki lehe Munchies Eesti postituste peale. Kui Sander Õigus annab teada, et avab äri kell üks päeval, ootab tihti järjekorras juba paarkümmend inimest, kes ei soovi mingil juhul toidust ilma jääda. Viimati pakkus ta toitu esmaspäeval. Samal päeval kell 12.47 sõitiski esimene auto hoovi, telliti neli burgerit ja sama palju portse friikartuleid.

Teiste hulgas oli esmaspäeval kohal püsiklient Hendrik Võlli, kes oli võtnud kaasa sõbra Kristjan Aasa. Võlli arvas, et see oli tal umbes kümnes kord Riia tänava lõpus burgeri järel käia.

Mitu korda on Õiguse burgeriäri külastanud ka Ragnar Kikas, kes töötab seal lähedal ja soovib saada sooja lõunat. Tema leidis, et burger pole lõunaks vähem tervislik kui muu toit, kus on sees suur tükk liha, ja juurde süüa leiba-saia.

Kõik värske

Õigus ütleb oma toidu kohta Munchies, mis tähendavat lohutustoitu. See nimetus on kirjas ka tema haagisel. Kõige rohkem meeldib tema klientidele üleni veiselihast burger. Peale liha ja saia leidub burgerites veel karamellistatud sibulat, tomatit, salatit, juustu, peekonit ja mitmesuguseid kastmeid. Päris õige burgeri retsepti leidmiseks sõi Sander Õigus suvel paari sõbraga ära ligi sada burgerit. Noormees tunnistas, et praegu ta enam väga palju hamburgerit ei söö.

Õigus peab tähtsaks, et toit oleks värskest toorainest. «Minu iga päeva eesmärk ongi kõik maha müüa, et midagi ei jääks alles. Kui väidan, et kõik on värske ja käsitöö, siis see ongi värske ja käsitöö,» kinnitas ta. Kui selgub, mis päeval burgeriteoks läheb, teeb ta elukaaslasega ettevalmistused juba varahommikul ära.

Burgerit ja friikartuleid saab seni, kuni toitu jätkub. Siiamaani pole midagi alles jäänud, pigem on iga päeva lõpp ühesugune: kõik saab otsa ja viimased tulijad jäävad tühjade kätega.

Praegu suudab Õigus valmistada mõne tunniga viiskümmend burgerit ja peale selle ka friikartuleid. Ta sooviks teha rohkem, kuid aega napib. Põhiaja võtab hoopis koomikuamet.

Õigus ei nimeta oma haagist söögikohaks, sest see ei ole lahti kindlatel aegadel. Mõnikord on see avatud nädalas korra, vahel mitu päeva järjest, kuid tuleb ette nädalaid, kui burgerit ei saagi.

Seniajani on Õigus müünud burgereid Riia tänava lõpus, kesklinnast kaugel, ent enne jõule loodab ta liikuda klientidele lähemale. Praegu on tal käsil läbirääkimised kesklinna pubiga, kes on nõus lubama haagise seisma pubi kõrvale. Noormehe sõnul on see hea iseäranis talvel. Siis ei peaks burgerisõbrad väljas külmetama, vaid saaksid baari sooja minna.

Menüü täieneb

Praegu pakub Õigus ainult burgerit ja friikartuleid, edaspidi on kavas menüüd täiendada. Esimesena tahab ta valikusse lisada rebitud lihaga võileivad, samuti sibularõngad. Edaspidi soovib ta valmistada ka pastaroogasid.

Kõige tähtsamaks peab ta valiku täiendamisel endiselt värskust ja seda, et toitu saaks kliendile pakkuda kohe pärast valmimist.

Tagasi üles