Postimehe töötaja foto raheteradest ilmus rahvusvahelises meteoroloogiaajakirjas

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selliseid raheterasid sadas tugeva äikese saatel alla Toolamaa külas Tartumaal 12. augustil 2015.
Selliseid raheterasid sadas tugeva äikese saatel alla Toolamaa külas Tartumaal 12. augustil 2015. Foto: Merike Lill

Rahvusvaheline meteoroloogiaajakiri The European Forecaster, mis tuleb lugejate ette kord aastas, avaldas hiljuti ilmunud tänavuses numbris Postimehe tellimiskeskuse juhi Merike Lille ja mõne teisegi tartumaalase tehtud foto hiigelsuurtest raheteradest ja nende kahjustustest.

Merike Lill pildistas vutimunasuurusi raheteri 12. augustil 2015 Munamäe talus Toolamaa külas Tartumaal. Postimehe lugejate ette jõudis see foto 14. augustil uudises, kus oli kirjas, et vutimunasuurusi ja suuremaidki raheteri langes Tartumaal mitmes kohas.

Uudises on tsiteeritud klimatoloog Ain Kallist, kelle andmeil on nii suured terad kaunis haruldased. Enamasti jääb rahetera suurus poole kuni ühe sentimeetri piiresse. Eestis on rahetera läbimõõdu ametlik rekord 7 cm, paaril korral on tera läbimõõt olnud 5 cm.

Merike Lille foto jõudis The European Forecasteri veergudele sünoptik Taimi Paljaku vahendusel, kes avaldas selles meteoroloogiaajakirjas lehekülgedel 26–30 tavatu rahe teemal koos Velle Tolli ja Tanel Voormansikuga artikli. Nende uurimuste juures on  mitmeid graafilisi lisasid, mis annavad asjatundjatele ülevaate ilmaoludest 12. augustil 2015.

Artiklit ajakirjast The European Forecaster saab pdf-vormingus lugeda siinkohal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles