Tartu tahab muuseumid nähtavamaks muuta

Kaspar Koort
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mänguasjamuuseum asub Tartu vanalinnas Lutsu tänaval.
Mänguasjamuuseum asub Tartu vanalinnas Lutsu tänaval. Foto: Kristjan Teedema

Tartu linnal on kindel plaan ühendada järgmise aasta jooksul linnamuuseum ja mänguasjamuuseum. Mõlemad säilitavad ühinemise järel oma näo, kuid koonduvad ühtse juhtimise alla.

Abilinnapea Tiia Teppan selgitas, et liitumise põhiline märksõna on turundus, sest auditid osutavad, et muuseumide väljapaistvus jätab soovida.

«Meil on väga tugevad ja head muuseumid, aga need on jäänud paraku varju, sest on liiga killustunud,» nentis ta.

Teppan lisas, et ka ministeeriumi tasandil soositakse muuseumide ühendamisi ning tugevate keskuste moodustamist. Tartus on nii juba talitanud Tartu ülikool, kes on oma muuseumid viinud ühtse juhtimise alla.

Ühtlasi kinnitas Teppan, et muuseumide ühendamine ei too kaasa personali vähendamist ehk keegi oma töökoha pärast kartma ei pea. «Muuseumides töötavad tugevad spetsialistid, kuid nemad ei peagi end müüma ja turundama, see peab toimuma teisel tasandil,» märkis abilinnapea.

Praegu käib muuseumide tugevate külgede selgitamine. Vastav analüüs peaks valmima detsembri jooksul ning siis pannakse paika edasised tegevusplaanid. Praegune siht on see, et hiljemalt jaanuariks 2018 on asutused ühendatud ja jätkavad Tartu Linna Muuseumide nime all.

Nii linnamuuseumi direktori kohusetäitja Marge Rennit kui ka mänguasjamuuseumi direktor Triin Vaaro avaldasid lootust, et ühendamisest tõuseb tulu kõigile. «Oleme ikka positiivsed, ootame suure huviga, milline sünergia või positiivne ühisosa võiks sellest tulla,» märkis Rennit.

Vaaro lisas, et kui on näha, et mingid asjad ei toimi, siis tuleb leida võimalusi panna need toimima. «Meie muuseumides tehakse toredaid asju, küsimus on selles, kuidas teadmine nendest toredatest asjadest külastajateni viia,» tõdes ta.

Küll on Vaaro veendunud, et mänguasjamuuseumi märk peab alles jääma. «Ka kultuuriosakonna juhataja on rõhutanud, et ühendamise käigus ei tohi kaotada oma tugevusi. Mänguasjamuuseum on kindlasti väga tugev märk ja me oleme koht, kuhu tullakse,» andis Vaaro mõista, et uue asutuse nime peale tuleb veel mõelda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles