Galerii: talisuplejad kargasid Anne kanalisse sooja ilma kiuste

Kaspar Koort
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuigi asjatundjate sõnul annab talisuplusele selle õige meki ikkagi võistlusrada ümbritsev jää, ei hakatud tänaseks plaanitud Anne Ahvena viiendat taliujumise festivali ebasobivate ilmaolude tõttu edasi lükkama ning kogu Eestist kohale sõitnud ala entusiastid hüppasid ikkagi vette.

Novembri alguse külmad ennustasid talisuplejatele mõnusalt pikka hooaega – näiteks traditsiooniline isadepäeva kalapüügivõistlus tuli jäätunud Anne kanali tõttu sootuks ära jätta –, kuid kuu lõpp on toonud tagasi Eesti traditsioonilise sügise ja nii loksus tänaseks kogu kanalis vaba vesi. Õhusooja oli kuus kraadi, vesi mõned kraadid külmem, tibutas vihma – seega valitsesid Tartus talisuplejatele vaat et troopilised olud.

«Õige hooaeg algab ikkagi siis, kui on juba jääd. Meil hakkavad suuremad rahvahulgad kohal käima alles siis, kui basseini esimene jää sisse lõigatakse,» tõdes pealinnast kohale saabunud Eesti edukaimaid talisuplejaid Aivar Rosenberg.

Talle sekundeeris Karl Järvelaid, kelle kinnitusel on seda parem ujuda, mida külmem väljas on. Pealegi olevat emotsionaalselt päris keeruline minna vette, kui õhk on veest soojem. «Näiteks miinus kümnesest õhust pluss null koma kahesesse vette minna on ikka hoopis mõnusam,» rääkis ta.

Seevastu õrnema sugupoole esindaja, teist aastat alaga tegelev Lisanna Unt nägi sügissoojas ka teatud plusse: kui külma ilmaga liiga kauaks vette jääda, muutuvad sõrmed üsna tundetuks ning nii on keeruline pärast suplust riideid tagasi selga saada, sest nööpe ei saa kuidagi kinni.

«Nii et tänane ilm on tegelikult kahe otsaga, vähemalt riideid on hea vahetada,» muigas Unt. Talisupluse leidis ta enda jaoks üpris paradoksaalsel kombel: nimelt olnud ta varem tõeline külmavares, kuid tänu jääaugus ujumisele on asjalood märgatavalt paranenud ja nüüd ta enam nii väga külma ei karda.

Et tänasel võistlusel läbisid talisuplejad mitmeid distantse, soojendati end vahepealsel ajal tünni-, leili- või iglusaunas. Kui on aga kavas lihtsalt treening või karastav suplus, siis pole Aivar Rosenbergi ja Karl Järvelaiu sõnul õige pärast saunas keha üles soojendada.

«See on fantastiliselt hea tunne, kui tajud, kuidas veri tuleb tagasi naha alla, adrenaliin veel möllab. Mõnus!» kiitis Rosenberg silmade särades korralikust talisuplusest saadavaid emotsioone. Seevastu suplemast saunalavale kuuma kätte minnes tuleks nagu naelad keha sisse, mis on mõistagi äärmiselt ebameeldiv.

Kuigi üldiselt soovitatakse talisuplusega alustades esmalt mõni aeg hommikuti jääkülma dušši võtta, et keha külmaga harjutada, on vähemalt Karl Järvelaid teistsuguse koolkonna esindaja.

«Külm dušš on õudne, see on enese piinamine,» teatas teist aastat talisuplemisega tegelev mees õlgu võdistades. «Aga siin tuled ja lähed kohe vette – see on nauding!»

Anne Ahvena absoluutarvestuse parimad

Naised

25 m rinnuli: Marin Merisalu

25 m vabalt: Marin Merisalu

25 m liblikujumine: Kerli Püvi

450 m maraton: Külli Tootsi

Mehed

25 m rinnuli: Aleksei Tereštšenkov

25 m vabalt: Konstantin Goldberg

25 m liblikujumine: Aivar Rosenberg

450 m maraton: Henri Kaarma 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles