Betti Alveri preemia pälvis ühekorraga kaks debütanti

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silvia Urgas on avanud Tartu kirjandusmaja saalis oma luulekogu «Siht / koht» ja Andris Feldmanis oma romaani «Viimased tuhat aastat».
Silvia Urgas on avanud Tartu kirjandusmaja saalis oma luulekogu «Siht / koht» ja Andris Feldmanis oma romaani «Viimased tuhat aastat». Foto: Margus Ansu

Tartu kirjandusmajas selgusid äsja parima ilukirjandusliku debüüdi tegijale antava Betti Alveri kirjanduspreemia saajad. 1700 eurot läks žürii otsusel kahasse Andris Feldmanisele romaani «Viimased tuhat aastat» (kirjastus Varrak) ja Silvia Urgasele luulekogu «Siht / koht» (Elusamus) eest.

Haapsalust pärit Silvia Urgas tuli Tartusse õppima õigusteadust ja kolis alles paari kuu eest Tallinna. Juuraõpingud jätkuvad magistrantuuris, käsil on magistritöö, õpingute kõrvalt on ta juristi ametis. Ühtlasi on ta kirjutanud kirjandusarvustusi ja avaldanud Postimehes ka muusikakriitikat.

Pärast luulekogu «Siht / koht» valmimist on teda tabanud luuletuste kirjutamises väike loominguline kriis. «Ma ei ole mõnda aega suutnud kirjutada midagi, millega ma ise rahule jääksin,» ütles Silvia Urgas. «Ma loodan, et see läheb üle.»

Tallinlane Andris Feldmanis on vabakutseline stsenarist, kes kirjutab stsenaariume koostöös elukaaslase Livia Ulmaniga. Tema loomingut on tulnud vaatajate ette nii teleris (näiteks seriaalid «Kättemaksukontor» ja «Keeris») kui ka filmilinal (värskeim linastunud mängufilm «Teesklejad»). Järgmiste raamatute kirjutamiseks on ideid ja mõni juba algusegi saanud.

Preemia kahe laureaadi kõrval olid tänavused nominendid Aleksander Aina romaaniga «Pimeduses kulgeb tee» (Tänapäev), Manfred Dubov luulekoguga «Täna leitakse kõik üles» (Kultuurileht) ja Mairi Laurik romaaniga «Süsteem» (Fantaasia).

Eesti kirjanike liidu Tartu osakonna esimehe Berk Vaheri teatel arvestas žürii koosseisus Piret Jaaks, Kätlin Kaldmaa, Hanna Linda Korp, Margus Lattik ja Hannes Varblane debütantide teoste stiili, kompositsiooni ning nüansi- ja detailitundlikkust. Betti Alveri preemia jagamist ühekorraga kahele väga edukale debütandile on varem ette tulnud Vaheri sõnul mitmel korral.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles