Koduluulekonkursi parimad read pääsesid jõulukaardile (1)

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodutunnet oskas suurepäraselt luuletuseks vormida Helena Sõõro, Kristjan Jaak Petersoni Gümnaasiumi abiturient.
Kodutunnet oskas suurepäraselt luuletuseks vormida Helena Sõõro, Kristjan Jaak Petersoni Gümnaasiumi abiturient. Foto: Liisa Mugra
  • Kinnisvarafirma algatas abiturientide luulevõistluse

Sel nädalal selgusid abiturientide koduteemaliste luuletuste võistluse võitjad: esikoha pälvis Helena Sõõro, teise koha Gerly Parm ning kolmanda Martina Peda, kes kõik on Tartu Kristjan Jaak Petersoni gümnaasiumi abituriendid.

Helena Sõõro võiduluuletuse jäädvustab konkursi idee algataja LVM Kinnisvara oma tänavusel jõulukaardil.

LVM Kinnisvara tegi koduluuletuste võistluse ettepaneku Eesti emakeeleõpetajate seltsile juba kooliaasta algul.

«Koduteema on südamelähedane igale inimesele. Kodu ja kinnisvara on omavahel ka natuke seotud,» märkis LVM Kinnisvara Tartu kontori juhataja Angela Saks. «Me soovisime, et noored saaksid nii tunnustust kui innustust. Mõtlesime ka, et selline võistlus paneb abituriendi kodule hoopis teisiti mõtlema. Et mis see kodu siis on – kas maja või korter või soojus, tunne, vanemad või veel midagi muud? Analüütilist poolt on meie elus igal pool palju ja just loomingulisust teinekord napib.»

Võistlustöid hindasid  luuletaja ja Eesti kirjandusmuuseumi teadur Krista Ojasaar,  emakeeleõpetajate seltsi liige, eesti keele ja kirjanduse õpetaja Piibe Leiger ning LVM Kinnisvara Tartu kontori juhataja Angela Saks.

Et mis see kodu siis on – kas maja või korter või soojus, tunne, vanemad või veel midagi muud?

Töid kommenteerides ütles Krista Ojasaar, et kodu seostati eelkõige pere ja õdusa kodutundega. Põhiline, mis autoreid inspireeris, oli kodusoojus. Helena Sõõro luuletus oli tema sõnutsi kõige otsingulisem ja väljendusviisilt õnnestunuim.

Žürii liige Piibe Leiger avaldas lootust, et koduluulevõistlusest saab traditsioon ja et juba lähiaastail on võimalik koostada noorte autorite koduluulekogumik, mida saaks koolitundideski kasutada.

Angela Saks lisas, et kahjuks jäi osavõtt esimesest võistlusest kesiseks. Tähtajaks laekus kaheksa tööd – kõik Tartust ja Tartu maakonnast. Aga korraldajad leidsid, et see ei kahanda tehtu väärtust.

Võitjatele pani kinnisvarafirma välja rahalised preemiad – I koht 100, II koht 75 ja III koht 50 eurot.

Helena Sõõro võiduluuletus

Istus laua taga ja järsku sai villand.

Haaras viimasel hetkel villast kindad.

Alustas kõndimist, jätkas sörkimisega.

Viimistles jooksmist ja järsku mõtles ta,

kuhu küll pageda kurja eest.

Kui väljas on torm, siis soe on sees?

Kus ei domineeri nukrad mõtted,

vaid vastu kajavad naerurõkked?

Selliseid küsimusi peas veel mõni.

Äkitselt südamest läbi käis õhin.

Oma vastuses kindel,

julgelt kui oodatud poju.

Ta jõudis oma koju.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles