Avarii põhjustaja tüssas heauskset kannatanut

Kaspar Koort
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liiklusõnnetus. Pilt on illustratiivne.
Liiklusõnnetus. Pilt on illustratiivne. Foto: Kristjan Teedema

Viimastel nädalatel on politseinikel tulnud Tartu kandis tagantjärele uurida liiklusõnnetusi, kus pärast kokkupõrget on õnnetuses osalenud sõidukid sündmuskohalt ära liigutatud ja süü asjus pole enam kokkuleppele jõutud või on süüdlane sootuks lahkunud.

Üks vahejuhtum leidis aset 10. novembri õhtul kella poole kümne paiku Tartus Vabaduse puiesteel kaubamaja ristmikul, kus sõiduautole Škoda sõitis ootamatult külge ümberreastunud tumedat värvi Audi.

Juhid peatusid ja väljusid autost, Audi roolis olnud mees võttis liiklusõnnetuse põhjustamise süü omaks ja pakkus välja võimaluse sõita Turu tänava bensiinijaama parklasse liiklusõnnetust vormistama.

Liiklusõnnetuses kannatanu sõitis kokkulepitud parklasse, kuid õnnetuse põhjustanud juht ei järgnenud talle sinna. Škoda juht ei märganud ka temalt kontaktandmeid küsida ega sõiduki registreerimisnumbrit üles märkida. Nii jäigi ta süüdlast ootama ja otsima.

Teine murekoht on möödunud nädalatel levinud juhtumid, kus liiklusõnnetuse üks osalistest viib teise sündmuskohalt tervisekontrolliks haiglasse ja jätab politsei õnnetusest teavitamata.

Tartu politseijaoskonna politseileitnant Kaido Iste tuletab liiklejatele meelde, et liiklusõnnetus on juhtum, kus vähemalt ühe sõiduki teel liikumise või teelt väljasõidu tagajärjel saab inimene vigastada või surma või tekib varaline kahju. Niisuguste liiklusõnnetuste korral on tähtis meeles pidada, et sündmuskohale tuleb kutsuda politsei.

Liiklusõnnetuse korral tuleb sõiduk võimalikult kiiresti peatada ja selgitada välja, kas avariis sai keegi kannatada. Kui õnnetuses on keegi viga saanud, tuleb kohe helistada hädaabinumbrile 112 ning kutsuda kiirabi ja politsei.

Kui liiklusõnnetuses ei ole vigastatuid ja osalised on jõudnud süü asjus kokkuleppele, tuleb täita sündmuskohal kindlustusdokument. Politsei teavitamine juhtunust ei ole siis kohustuslik. Küll on aga oluline, et kindlustusdokument täidetaks enne sõidukite liigutamist avariikohalt.

«Sõiduvahendit või õnnetusse puutuvaid esemeid tohib enne politsei kohalejõudmist liigutada vaid siis, kui teiste sõidukite liiklus on võimatu, osalised on süüs üksmeelele jõudnud ning tunnistajate juuresolekul on ära märgitud sõiduki ja esemete asend ja jäljed,» rääkis Kaido Iste.

«Vaieldavatel juhtudel saavad paljus aidata pealtnägijad. Soovituslik on leida kohalolijate või teie taga peatunud autojuhtide seast neid, kes nägid avariid selle dünaamikas, mitte ainult tagajärge. Pange kindlasti kirja nende nimi, telefon ja aadress, sest pealtnägijatest ja detailidest on hiljem asjaolude selgitamisel palju kasu,» lisas Iste.

Paraku aga ei ole harvad juhtumid, kus süüdlane hakkab oma olukorda nähes end õigustama või ei ole võimalik kohe süüdlast tuvastada. Sel juhul tuleb usaldada politseid. Vormistavad nemad ju avariisid iga päev, tehes selgeks, kel on õigus ja kes on süüdi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles