Erakonnad vastavad Tartu Postimehe küsimustele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu valimised.
Riigikogu valimised. Foto: Pm

Tartu Postimees pakkus riigikogusse kandideerivatele erakondadele võimaluse avaldada oma seisukohti mõningais Tartut, Tartumaad ja ka laiemat üldsust puudutavais asjus, esitades neile 14 küsimust (avaldatud 24. jaanuaril). Ettepanekule vastas seitse erakonda. Jätkame nende vastuste avaldamist.  

9. Millise riigiasutuse tooksite Tartusse, et siin oleks rohkem hästi tasustatud töökohti ja linnale laekuks rohkem makse?
---------------------------------------------------------------

Isamaa ja Res Publica Liit
Tartu peab olema heas mõttes tasakaaluks Tallinnale kui võimukeskusele. See on kogu Eesti huvides. 2001. aastal tõi IRL Tartusse haridus- ja teadusministeeriumi. Praegu töötab ministeeriumi kolmes hoones Tartus 180 inimest (Tallinna esinduses ligi 20). Seega on ministeerium tööandjaks väga kõrge kvalifikatsiooniga töötajatele, kes muidu siin sarnast tööd ei leiaks.

Allasutustest asub Tartus SA Archimedes, mis tegeleb peamiselt europrojektide menetlemise ja hariduse kvaliteedi kontrolliga. Vähe räägitakse sellest, et Tartus on hulgaliselt riigi kutsekoole ja rakenduskõrgkoole, millest kõige uuem on kümneaastane Tartu kõrgem kunstikool.

 Arvame, et Tartus oleks piisavalt professionaalset kaadrit ka kultuuriministeeriumile, mis siia hästi sobiks. Riiklikke kultuuriasutusi on siin juba üksjagu – teater ja mitu muuseumi. Eesti Rahva Muuseum on ja jääb Tartusse ja tuleb lõpuks ometi valmis ehitada!

Keskerakond
Tartus on mitmeid olulisi riigiasutusi (riigikohus, riigiarhiiv jt). Haridus- ja teadusministeeriumi asumine on linna eelarve seisukohalt kasulik, kuid üldriiklikust seisukohast siiski mitte eriti, sest nüüd asub ministeerium ühe linna asemel korraga kahes ja üks osa otsustest tuleb ministeeriumi ametnikel teha Tallinna-Tartu «kiirteel», näiteks kusagil Mäo kandis.
Tartu on Eesti hariduse ja teaduse pealinn ning nii riigile kui ka Tartu linnale on kõige kasulikum, kui siin arendatakse just sellesse valdkonda kuuluvaid asutusi.

Reformierakond
Et Tartus oleks rohkem hästi tasustatud töökohti ja linnale laekuks rohkem makse, tuleb soodustada ja edendada siinset ettevõtlust, mitte riigiasutusi ühest linnast teise loksutada.

Rahvaliit
Riigiasutuste hajutamisel pealinnast välja peaks lähtuma põhimõttest, et kõigile asutustele, mis ei pea oma tööiseloomu tõttu paiknema pealinnas, tuleb järk-järgult otsida sobiv koht mõnes maakonnakeskuses. Näiteks Tartusse sobiks hästi statistikaamet.

Samuti tuleb iga uue riigiasutuse paiknemise otsustamisel kaaluda võimalikku asukohta väljaspool Tallinna. Riigiasutuste dekontsentreerimine pealinnast eeldab esmalt põhjalikku analüüsi ja seejärel pikaajalist kava, et võimalikud esialgsed lisakulud ja raskused ei saaks ettevõtmisele takistuseks.

Eesti Kristlikud Demokraadid
Kuna Tartu on ülikoolilinn, sobiks siia palju teadusasutusi. Töökohtade tekkeks ei ole vaja palju riigiasutusi. Tartu võiks luua ettevõttesõbraliku keskkonna (tasuta internet, kaotada maamaks jne), mis elavdaks ettevõtlust ja kutsuks siia teotahtelisi inimesi. Tallinn on juba müügimaksu kehtestamisega asunud oma elanikke ära ajama.

Eestimaa Rohelised
Enne lahenduse pakkumist tuleks sõnastada probleem. Kui probleemiks on linna väikesed sissetulekud, siis on paremaid lahendusi kui mõne riigiasutuse kolimine.

Tartus annavad töökohtadena tooni avaliku sektori asutused. Need tagavad majanduskriisis mõninga stabiilsuse, kuid suurt palgakasvu ja linnakassa täitmist ei saa paraku oodata. Linna eelarve muutub lahedamaks, kui eraettevõtjad tunnevad ennast siin kindlalt ja loovad uusi töökohti ning kui linnavalitsus suudab vältida Vabadussilla-laadseid suuri ja tarbetuid kulutusi.

Töökohti ja rikkust loovad peamiselt ette­võtjad. Tugevate ülikoolide ja haritud elani­kega Tartu võiks selge visiooni kujundamisel võtta õppust Freiburgi linnalt Sak­sa­maal. Identiteedikriisis vaevelnud Frei­burg on kujundatud viimasel kümnendil rohelise partei juhtimise all sääst­vate tehnoloogiate ja taastuvenergia arendustöö ja tootmise keskuseks, mis on näidanud muljetavaldavaid majandustulemusi. Ilma selgeid valikuid tegemata on raske edukas olla.

Linna toob elanikke ja raha ka mõnus elu­keskkond. Keskkond, mis on hooliv ja kus juuksekarva lõhkiajamisele eelistatakse Tartule omasemat dialoogi ja tervet mõistust. Keskkond, kus peetakse iseenesestmõistetavaks lasteaiakohti kõigile. Elanikke ja nii ka eelarveraha jätab Tartusse linnaplaneerimine, kus on esikohal avalikud huvid ning kus A ja O pole autokasutus.

Sellised olulised asutused nagu riigikohus ning haridus- ja teadusministeerium peavad jääma Tartusse.

Sotsiaaldemokraatlik Erakond
No põllumajandusministeeriumi jaoks on siin vägagi kvalifitseeritud tööjõud ootamas, aga enne kolimisotsust tuleb asju ka teiste linnadega arutada.

Aga... meil on kavalam idee. Kõigil ministeeriumidel peaks olema siin oma kaugtöökeskus, et tartlased saaksid kandideerida kõrgetesse riigiametitesse kodulinnast lahkumata. Sellised on juba olemas teadus- ja haridusministeeriumil Tallinnas ning justiitsministeeriumil Tartus.

Tallinna-Tartu kiirrong võimaldab head töist ühendust iganädalasteks koosolekukülastusteks, muidu pole aga tänapäeval enam vahet, millises linnas üks või teine aju parajasti asub. Need keskused saab koondada ühte hoonesse kesklinnas, kus võiksid vajaduse korral tööl käia ka siit pärit ministrid.

Kui aga rääkida konkreetsest asutusest, siis otsiksime sellist, mis võimendaks kalliste töökohtade teket ja tooks siia ka firmade peakortereid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles