Linnaraamatukogu sein saab värske värvi

Mari-Liis Pintson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnaraamatukogu seinalt kaovad soditud kirjad.
Linnaraamatukogu seinalt kaovad soditud kirjad. Foto: Sille Annuk

Tartu linnaraamatukogu peamaja sein on aegade jooksul nii mõnelegi sodijale ja tänavakunstnikule tee peale ette jäänud. Nüüd võõpavad maalrid soditud kohad üle, jättes alles väärtuslikuma tänavakunsti.

Enne novembrikuise lume tulekut jõudsid töömehed soditud kohad valge värviga katta ja krohvida fassaadile tekkinud praod. Nüüd on ilmad taas soojemad ja täna said mehed tellingutel tööd jätkata.

Tartu linnavalitsuse linnavarade osakonna haldur Meelis Padar rääkis, et sein parandatakse ja värvitakse umbes nelja meetri kõrguseni. Et seinte sodimine liigitus kindlustusjuhtumiks, katab soditud kohtade värvimise kulud kindlustus. Padari sõnul otsustati aga uue värviga katta kogu sein, et ei jääks näotut üleminekut värske ja vana värvi vahel. Need kulud katab linnavalitsus.

Kompanii tänava poolse fassaadi viimistlemiseks ja grafiti likvideerimiseks kulub 19 032  eurot, sellest 8190 eurot katab kindlustus.

Parimad jäävad alles

Linnaraamatukogu direktor Asko Tamme rääkis, et koostöös linnakunstnikuga otsustati mõned raamatukogu seinale tehtud taiesed siiski alles jätta. Nii saab seal edasi kerjata Edward von Lõnguse loodud pildil räbalais Tammsaare, kes pärast euro tulekut 25-krooniselt koondati.

Peale seinavärskenduse saab linnaraamatukogu tänavu 50 uut valvekaamerat. Asko Tamme sõnul jagatakse need ära peamaja ja harukogude vahel. Nendest on abi siis, kui keegi peaks veel raamatukogu seina sodima, ent ennekõike paigaldatakse kaamerad siseruumidesse töötajate ohutuse tagamiseks. Tamme lisas, et ka seni olid raamatukogu ruumides valvekaamerad, ent need olid ajast ja arust. Need välja vahetanud töölised naljatasid, et selliseid ei taheta isegi prügimäele.

Taas kohvikuta

Halb uudis on aga see, et umbes aasta tagasi raamatukogus taas avatud kohvik on jälle tühi. Asko Tamme sooviks leida sinna uue kohvikupidaja, ent see pole lihtne. «Võtan vastu sõbralikke pakkumisi, kui keegi tahaks tulla meile kohvikut pidama,» sõnas ta. Raskeks teeb selle asjaolu, et raamatukogu pole õhtuti lahti ja suvel on külastajaid vähevõitu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles