Neljakümne kuuest uuringul käinud naisest ühel avastati rinnavähk

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Radioloog Sulev Ulp on veendunud, et haigekassa sõeluuringuga tuleks rindu kontrollima kutsuda kaugelt rohkem naisi kui seni. Eriti neid, kes on vanemad kui 62 aastat.
Radioloog Sulev Ulp on veendunud, et haigekassa sõeluuringuga tuleks rindu kontrollima kutsuda kaugelt rohkem naisi kui seni. Eriti neid, kes on vanemad kui 62 aastat. Foto: Kristjan Teedema

12. novembril käis Tartu kesklinnas tasuta rinnauuringul 46 naist. Radioloogi soovitusel tehti neist üheksale ka ultraheliuuring sealsamas mammograafiabussi kõrvale pargitud moodsas ratastega diagnostikamajas.

Ühel naisel avastati rinnavähk ning üks naine on kutsutud tagasi lisauuringule.

«Kõik see näitab, et sõeluuringuga tuleks haarata ka üle 62-aastasi naisi,» tõdes radioloog Sulev Ulp.

Eestis kutsub haigekassa ainsana Euroopa Liidus rinnavähi sõeluuringule vaid 50–62-aastasi naisi, rinnavähki haigestumus kasvab aga ka vanematel naistel pidevalt kuni 74. eluaastani.

Tasuta rinnauuringute päev tehti Tallinnas ja Tartus. Vabad ajad broneeriti poole päevaga, Tallinnas vaid paari tunniga. See tõestas, et nende naiste huvi, kes sõeluuringurühma enam ei kuulu, oli mammograafia vastu ülisuur.

Ulp lisas, et kuigi Tartus oli ennast uuringule kirja pannud 36 naist, võeti peale nende vastu ka kümme naist, kes kaubamaja ees mammograafiabussi nähes sinna pöördusid.

«See näitab selget vajadust kutsuda sõeluuringu raames rinnauuringule ka üle 62-aastasi naisi,» rõhutas Sulev Ulp. «Kaugemas perspektiivis annab sõeluuringule kulutatud raha märgatava kokkuhoiu võrreldes summaga, mis kulub kaugele arenenud rinnavähi raviks. Seejuures ei ole siis enamasti võimalik täielikult terveneda.»

12. novembril Tartu kaubamaja juures tehtud uuringute eest ei esitatud arveid haigekassale ja kliinikumi inimesed tegid seda tööd tasu saamata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles