Galerii: politseinikud tähistasid sünnipäeva suplusega jääkamakate vahel

Kaspar Koort
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ligi kakskümmend talisuplemise entusiasti politsei- ja piirivalveametist ning Tartu taliujumiskeskusest vaatasid täna keskpäeval pisut murelike nägudega, kuidas vabatahtlikud merepäästjad Marge Kohtla ja Martin Roostar lodjakoja juures Emajõe jääd lõhuvad. Nimelt oli politsei 98. sünnipäeva puhul plaani võetud 98 meetri pikkune taliujumine, ent jõe serva oli tekkinud nii palju jääd, et Kohtlal ja Roostaril oli tükk tegu, et end sealt läbi raiuda. Ka rohked allavett hulpivad jääkamakad võisid tavainimese jaoks üpris hirmutavad tunduda.

Ent peagi olid kanalid jõkke sisenemiseks ja sealt väljumiseks jäässe sisse raiutud ning kanged mehed ja naised jooksid vette. Üks kogenud talisuplushunt jõudis veel poetada, et praegune suhteliselt pehme jääserv pole midagi, oleks tegemist äsja tekkinud terava jääga, siis see võiks küll õrnale kõrinahale ohtu kujutada.

98 meetri pikkune distants ühekraadises suuremaid ja väiksemaid jäätükke täis vees – õues oli samal ajal neli miinuskraadi – talisuplejaid aga ei morjendanud ning üsna pea oli kõigil asjaosalistel distants läbitud. Spetsiaalriietuses Kohtla ja Roostar valvasid samal ajal hoolsalt, et kõik ikka elu ja tervisega kaldale pääseksid.

«Tunne on väga hää,» kiitis Tartu politseijaoskonnas töötav Alvar Pähkel kuivi riideid selga tõmmates. Ta tunnistas, et jões hulpinud jää lisas üritusele parajalt ekstreemsust, kuid näiteks temperatuuri poolest polnud midagi hullu – viie aasta pikkuse talisuplemiskogemusega Pähkeli isiklikuks rekordiks on ujumine miinus 32 kraadise pakasega.

Samuti Tartu politseijaoskonnas ametis olev Ove Saar tõdes, et jäätunud kaldad tundusid natuke hirmutavad ning algul mõeldi, et äkki tuleb piirduda sellega, et lihtsalt raiutakse jäässe auk ning seal siis pisut istutakse. «Aga siis tulid ülikondades inimesed, kes aitasid jää ära lõhkuda ja sai asi nagu kord ja kohus ära tehtud,» kergitas ta kaabut Marge Kohtla ja Martin Roostari suunas.

Kuus aastat taliujumisega tegelenud Ove Saar lisas, et kuigi kõrvaltvaatajale võib ala tunduda pehmelt öeldes hirmutav, siis tema võib küll öelda, et tegelikult on tegemist tervisliku ja hästi palju positiivsust andva hobiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles