Milius kogus reisides kunsti

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näituse kuraator Ruuda Liisa Malin näitas Tartmuse projektiruumis Matti Miliuse jalutuskeppi.
Näituse kuraator Ruuda Liisa Malin näitas Tartmuse projektiruumis Matti Miliuse jalutuskeppi. Foto: Kristjan Teedema

Noor kunstiteadlane Ruuda Liisa Malin mäletab oma lapsepõlvest, kui ta käis ema Lea ja onu Jaaniga kunstiüritustel, suurt paksu kätega vehkivat habemikku, kes ajas oma asju valju hääle ja kõrvulukustava naeruga. Matti Miliusega isiklikult suhelda neiul ei õnnestunud, sest kuulus kunstikoguja suri ootamatult varakult.

Surm saabus ööl vastu 3. juunit 2015, kui Milius oli pärast detsembri lõpus 2014 üle elatud tulekahju ravil Tartu ülikooli kliinikumi õendushoolduse osakonnas. Ta oli surres 69-aastane.

Eile oli tema sünniaastapäev. Matti Milius sündis 10. novembril 1945 ning kujunes suurimaks Eesti ja kogu Baltikumi nüüdisaegse kunsti kogujaks. Ta oli tuntud hästi ka Vene kunstiringkondades. Kunstiajaloolase Peeter Talvistu hinnangul, mis tugineb osaliselt Läti ja Leedu kunstnike arvamusele, oli Milius viimane suur boheemlik kunstikollektsionäär.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles