Tartlased esindavad Eestit lääne varajase muusika festivalil Hiinas

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ansambel FA Schola aastal 2012. Keskel istub guzhengi taga Lilian Langsepp, tema ümber seisavad Raho Langsepp, Janno Mäe, Roland Suits ja Aivar Täpsi. Ansambli tänavusse koosseisu kuuluvad nendest Lilian ja Raho Langsepp ning Janno Mäe.
Ansambel FA Schola aastal 2012. Keskel istub guzhengi taga Lilian Langsepp, tema ümber seisavad Raho Langsepp, Janno Mäe, Roland Suits ja Aivar Täpsi. Ansambli tänavusse koosseisu kuuluvad nendest Lilian ja Raho Langsepp ning Janno Mäe. Foto: Margus Ansu

Tartus kolm nädalat tagasi peetud festivali «Orient et Occident» publikule omaette ja koos külalistega elamusi pakkunud kooslus FA Schola lendas Hiinasse. Tartu ülikooli juures tegutseva varajase ja orientaalse muusika keskuse ansambel on viimastel aastatel palju reisinud, seekord on sihiks kaks suurt festivali ja mõned esinemised vähem arvukale kuulajaskonnale.

Ansambli üks asutajaliikmeid Raho Langsepp ütles, et kõigepealt ootab neid Pekingis ees Hiina esimene lääne varajase muusika festival. «Seda korraldab Hiina kõige kesksem muusikaõppeasutus Pekingi keskkonservatoorium,» lisas ta. «Esindatud on oma ala tipud nii Euroopast kui ka Ameerikast ja meiegi oleme nende hulka valitud. Meie kontsert on laupäeval.»

Teisel festivalil Lõuna-Hiinas Guangzhous on samuti muusikuid paljudest riikidest. «See on rahvaste sõprust ja ühtsust väljendav festival,» ütles Langsepp.

Kahe festivali vahel on kontserdid mitmes linnas ja kõrgkoolis. Tagasi tuleb ansambel FA Schola, kuhu kuuluvad Raho Langsepp (keskaja flööt, otu, xün), Lilian Langsepp (gooti harf), Janno Mäe (kellamäng) ja Helmi Marie Langsepp (tambron), 29. novembril.

Tartu linnavalitsus otsustas äsjasel istungil eraldada reservfondist MTÜ-le Festivitas Artium ansambli kontserdireisiks Hiinasse 2000 eurot.

Raho Langsepa algatusel tegutsenud vanamuusikaansambel võttis aastal 2000 nimeks FA Schola. Suurtähtlühend FA tähendab MTÜ-d Festivitas Artium, mis on asutatud aastal 1998 ja mille juhatuse liige on Raho Langsepp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles