Konverentsil jagub teemasid Mongoolia usuelust Läti islamihirmuni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kristjan Teedema

10.-11. novembril Tartu ülikoolis toimuval Eesti Akadeemilise Usundiloo Seltsi konverentsil «Religion and Nation(alism): Entanglements, Tensions, Conflicts» kohtuvad 17 riigi religiooni- ja ühiskonnauurijad.

Konverentsil vaadeldakse uskude ja usundite rahvuslikku konsolideerumist loovat poolt, sellega seotud probleeme ning selle väljendusi tänapäeval. TÜ võrdleva poliitika lektori ja konverentsi ühe kaaskorraldaja Alar Kilbi sõnul on seosed religiooni ja rahvusluse puhul tänapäeval lihtsalt tuvastatavad ja samas väga mitmepalgelised.

«Üldistatult võib väita, et kõik võimalikud suhete vormid on täna ka reaalselt võimalikud. Nähtuse paremaks mõistmiseks on vaja teemat uurida konkreetsemalt ja mitmetahulisemalt, eristades religiooni alaliike ja avaldumisvorme, erinevaid konfliktide liike (näiteks relva-, rahvus-, väärtus- või moraalikonfliktid), positiivseid ja negatiivseid seoseid usulise ja poliitiliste toimijate ja ideoloogiate vahel konkreetsetes ajalis-kultuurilistes kontekstides,» rääkis Kilp konverentsi temaatika olulisusest.

Religioon on loonud ja loob ka edaspidi identiteete, mille ideelisteks väljunditeks ja füüsilisteks üksusteks on riigid või muud administratiivsed moodustised. Nagu näitavad sündmused ka tänapäeva maailmas, pole religiooni osa poliitikas ja nendega kaasas käivates konfliktides kadunud ega kao arvatavalt kunagi. Sealsamas võivad ka rahumeelsed etnokultuurilised ja rahvuslikud ideaalid võtta religioosse kire või fanatismi vorme.

Konverentsi plenaaresinejateks on Bostoni ülikooli religiooniteaduse ja antropoloogia professor Frank J. Korom, kes oma ettekandes käsitleb religioosset natsionalismi Indias ja Serbias ning Kaunase Vytautas Magnuse ülikooli sotsioloogia osakonna juhataja dotsent Milda Ališauskienė, kelle ettekanne keskendub religiooni ja rahvusluse vahekorrale Kesk- ja Ida-Euroopa riikides.

Konverentsi korraldavad Eesti Akadeemiline Usundiloo Selts (EAUS) ja Tartu ülikool koostöös Eesti kirjandusmuuseumi ja Tartu Nefa rühmaga.

Vaata konverentsi kava SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles