Hooaja viimane võistlus meelitab rattaeliidi Otepääle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Taaramäe.
Rein Taaramäe. Foto: Kristjan Teedema

Eesti jalgrattasport tähistab sel aastal oma organiseeritud tegevuse 130. sünnipäeva. Juubelihõngulise hooaja lõpetavad rattamatk ja cyclocross`i võistlus talvepealinnas Otepääl.

Kui tugineda ajalooürikutele, siis esimesed jalgrattasõiduseltsid moodustati 1886. aastal Viljandis ja Paides, rääkis jalgrattur ja kohtunik Madis Kivilo. Tartus registreeriti selts paar aastat hiljem, 1888. aastal kohalike sakslaste eestvedamisel ja nimeks sai see Tartu rattasõitjate ühing. Esimene jalgrattavõistlus peeti 1893. aastal Mulgimaa pealinnas Viljandis.

Maarjamaa jalgrattaspordi üle võib Kivilo hinnangul üksnes uhkust tunda, sest aegade jooksul on saadud sadu võite rahvusvahelistelt võidusõitudelt. Tulemuste kroonijuveelideks on mõistagi Elvast ratturiteed alustanud kahekordse olümpiavõitja ja kahekordse maailmameistri Erika Salumäe, tartlasest olümpiavõitja ja maailmameistri Avo Pikkuusi ning maastikuratta Euroopa meistri, samuti tartlase Allan Orase saavutused.

Juubelihooaegki on Eesti pedaalitallajatele olnud edukas. Taaralinna mees, Katjuša rattaproff Rein Taaramäe võitis kevadel Itaalia velotuuril raskeima mägise etapi. Lisaks Sloveenia velotuurilt etapivõidu ja tuuri üldvõidu. Juuni alguses krooniti Lätis Siguldas peetud Euroopa meistrivõistlustel maastikurattamaratonis kontinendi meistriks Rapla kandi mees Peeter Pruus. Läinud pühapäeval tuli tartlanna Tea Lang Euroopa seenioride meistriks cyclocross’is.

Rattamaailma hinnatuimaid töömesilasi ja Astana profimeeskonna üks tugitalasid pärnakas Tanel Kangert sai hakkama kahe kõrgetasemelise – Trentino ja Abu Dhabi – velotuuri üldvõiduga ning sai neilt sõitudelt kokku ka neli etapivõitu.

Maailma parimate maastikuratturite hulka on end murdnud pealinna mees Martin Loo.

Kivilo sõnul on peale kasvamas uus põlvkond andekaid ja töökaid rattureid. Saarlane Mihkel Räim noppis hooajal koguni kaheksa profivõitu. Samuti Saaremaa poiss Karl Patrick Lauk hiilgas Prantsusmaal eliitamatööride võidusõitudel üheksa esikohaga. Võite ja pjedestaalikohti hõivasid Prantsusmaal tartlased Risto Raid ja Alo Jakin.

Sel laupäeval, 29. oktoobril lõpetavad ratturid võistlushooaja Otepääl. Ennelõunal algusega kell 11 korraldab endine tipprattur Raul Arula kõigile huvilistele pikema rattamatka kaunil Lõuna-Eesti maastikul lähtega Väike-Munamäe lähistelt.

Keskpäeval on Apeekrimäel algamas põnev sügisese cyclocross’i karikasarja Otepää superfinaal. Osalevad krossihooaja parimad eesotsas Rein Taaramäe, Martin Loo ja Caspar Austaga.

Päev lõpeb ratturite pere traditsioonilise ühispeoga Otepää ööklubis Comeback.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles