Fotod: Tartusse jõudnud tsirkus ajas loomakaitsjatel harja punaseks

Kaspar Koort
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tänasest kuni 6. novembrini annab Tartus etendusi Zoo Impeeriumi tsirkus. Et tsirkuses on põhirõhk loomatrikkidel, korraldas loomade õiguste eest seisev organisatsioon Loomade Nimel tsirkuseareeni lähedal tunniajase meeleavalduse.

Tsirkuse reklaamis öeldakse, et etendustes astuvad üles maailmatasemel õhuvõimlejad, illusionistid, akrobaadid ja naljakad klounid, kuid ka nelja tõugu ahvid, rebased, polaarsed husky koerad, roosa pelikan, kaks suurt krokodilli, okassiga, punakoaatid ehk ninakarud, valged tuvid, kährikud, tuhkrud, koolitatud puudlid ja sebrad.

Loomakaitsjate arvates on aga neljajalgsete kasutamine tsirkuses täiesti vastuvõetamatu ning selle vastu A. Le Coqi spordimaja juures ka meelt avaldati.

«Soovime näidata, et Eestis ei ole kohta loomi kasutavatele tsirkustele ning loomade väärkohtlemine meelelahutuse nimel peaks jääma ajalukku,» seisis loomakaitsjate sotsiaalmeediasse riputatud avalduses. See jätkus järgmiselt:

«Loomad ei tee tsirkuses trikke vabatahtlikult. Vägivald on loomade dresseerimise lahutamatu osa. Üha sagedamini ilmneb infot selle kohta, kuidas tsirkustes kasutatakse loomade dresseerimiseks vägivaldseid meetodeid. Loomad sooritavad trikke, kuna kardavad seda, mis juhtub nendega siis, kui nad keelduvad.»

«Lisaks peavad tsirkuseloomad tuuridel taluma kitsaid olusid treilerites või aedikutes, pidevat ja pikaajalist transporti, ebapiisavat ja ebaloomulikku sotsiaalset keskkonda, müra ning muid nende eluolu negatiivselt mõjutavaid tegureid.»

Loomade Nimel kõneisiku Anita Jürsoni sõnul väisas meeleavaldust üle saja inimese, mis teeb sellest üldse kõigi aegade suurima loomakaitse meeleavalduse Tartus. Jürson kinnitas, et meeleavaldus möödus rahumeelselt ja vahejuhtumiteta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles