Tartu kunstimuuseumi direktor uurib New Yorgi kunstielu

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rael Artel tegi endast foto, kui seisis Whitney muuseumi uue hoone katusel, selja taga Lower Manhattan ja vasakul New Jersey.
Rael Artel tegi endast foto, kui seisis Whitney muuseumi uue hoone katusel, selja taga Lower Manhattan ja vasakul New Jersey. Foto: Erakogu

Tartu kunstimuuseumi ehk Tartmuse direktor Rael Artel võitis tänavu kevadel Eesti kaasaegse kunsti arenduskeskuse korraldatud avaliku konkursi, mis võimaldab tal viibida kaks kuud New Yorgis maailmamainekas ISCP residentuuris, et keskenduda kuratoorsele uurimistööle ja käia sealsetes kunstiasutustes. Küsimused ja vastused liikusid Tartu ja New Yorgi vahet meilitsi.

Kuidas on läinud New Yorgis esimesed kolm nädalat?

Väga intensiivselt! Eripalgelise kultuuripärandi ja elavate loojate kontsentratsioon on siin tohutu, nii et nende nädalatega olen näinud kindlasti rohkem kunsti kui Tartus kahe aasta jooksul.

Lisaks näitustele olen käinud galeriides ja performance´itel. Ka kahel seminaril, näiteks viimane oli mittekoloniaalse muuseumi teemal. Ning loomulikult olen käinud lugematul hulgal näituseavamistel, mida on siin igal õhtul vähemalt 10–20.

Millistes muuseumides on juba olnud võimalik käia?

Olen jõudnud külastada vaid põhilisi suuremaid kunstimuuseume Manhattanil ja Brooklynis. Ega rohkem kui üks-kaks päevaga ei jõuagi, ekspositsioonide maht on väga suur ja igal pool muidugi ka järjekorrad.

Samas tahan ka alati süveneda köögi- või korralduslikku poolde: kuidas näitused on koostatud, kommunikeeritud, kuidas kõnetatakse erinevaid sihtrühmi, millised on muuseumipoed, publikuprogrammid.

Suurte massimuuseumide kõrval tahan kindlasti jõuda ka äärelinnade muuseumidesse, mitte-kunstimuuseumidesse, alternatiivsetele pindadele, non-profit-näitusepaikadesse, ülikoolide galeriidesse ja puhtalt kommertsgaleriidesse. Uurida ja avastada on väga palju.

ISCP residentuuri ühe osana tuleb kureerida näitus enne naasmist Tartusse detsembri algul. Mis on selle näituse sisu, kus ja millal saab seda vaadata?

Jah, see on väike väljapanek residentuuri ruumides sellise ettevõtmise nagu Open Studios raames. Kavandan praegu seda väljapanekut, tuleb midagi visandlikku, pigem arhiiviprojekt. Tahan teha isikunäitust oma tööst ja tegemistest viimase kolme aasta jooksul Tartus – vaadata tagasi, mõtestada toimunut ja võib-olla selle põhjal midagi uut kokku panna.

Nii et näitus tuleb Tartu kunstimuuseumi tegemistest viimastel aastatel ja see põhineb arhiivimaterjalidel.

Kuidas sealt kaugelt paistab: kas Tartu kunstimuuseum on seni saanud ilma direktori silmast silma juhtimiseta hakkama?

Muuseumis läheb kõik super hästi! Meil on väga profid ja motiveeritud töötajad, kes saavad ideaalselt hakkama ajutiselt muutunud töökorralduses. Osakondade juhid korraldavad tööd oma osakondades ja neil on mõned lisakohustused. Ma pole ka juhet totaalselt seinast välja tõmmanud, iga päev suhtlen kolleegidega meilitsi, arutame asju, kui tarvis, panen digiallkirju jms.

Igaüks, kel vaja Tartu kunstimuuseumiga asju ajada, helistagu üldnumbrile ja ta suunatakse vajaliku inimese juurde.

ISCP on New Yorgi tunnustatuim residentuuriprogramm, mis edendab kunstnike ja kuraatorite loomingulist arengut ning riikidevahelist koostööd. Rael Arteli stipendiumi toetavad Eesti kaasaegse kunsti arenduskeskus ja Eesti kultuuriministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles