Galerii: Emajõelinna valgusfestival pakub tavatuid vaatepilte

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Festivali Tartu Valgus ajal loodud valgustelg, mis koosneb üheteistkümnes erinevas paigas kesklinnas elektrist särama pandud objektist, võttis täna õhtul vastu esimese giidituuriseltskonna.

Valgustelg ulatub linnamuuseumist toomkiriku varemeteni ja pakub tavatuid vaatepilte.

Sellesse kuuluvad arhitektuurse valgustuse töötoa installatsioon linnamuuseumi juures, mis on valminud Dario Nuñezi juhendusel.

Tuuri järgmine peatus on Ülejõe pargis, kus lähestikku on Timo A. Aalto «Arbores Lux», mis näeb välja nagu valgusseentega kaetud lagendik, ning Ingrid Aasoja-Zverevi ja Aleksandr Zverevi «Salalinn», mille teravatipuliste valguskastide juures on salvestiselt kuulda linnamüra.

Kaarsilla raeplatsi poolsest otsast paarkümmend meetrit turuhoone poole asub loomingulise duo Varvara & Mari «Naerata». Et naeratus sillal süttiks, tuleb huvilisel lähendada oma nägu kaldapiirdele kinnitatud masinavärgi juurde. Soovitav on naeratada.

Kui giidituuri seltskond jõudis raeplatsile valgustatud kuubi juurde, olid seal veel ametis Tartu kõrgema kunstikooli esindajad. Neil oli lõpetamisel valgusobjekt «Mõtle kastist välja, kuid näe selle sisu».

Arhitektuurse valgustuse töötoa installatsioon raekoja juures, juhendajad Micaela Pärsdotter Andersson ja Vivi Katarina Henning, ulatus värvilistest tänavalaternatest varjusiluettideni. Nende vahel vulises värviline purskkaev.

Tartu kõrgema kunstikooli «Dimensiooni rännak» Pirogovi platsil koosneb oma põhilises osas sellisest närviliselt vilkuvast valgusest, et vähemalt giidituuri möödumisel ei olnud seal keegi soovinud istuma jääda.

Jenni Pystyneni «A–B» ripub kaarjalt alla tähetornist pargiraja valgustuspostini. Värvilised valgustorud vihjavad Struve  kaarele.

Tartu kunstikooli «Tunne(l) läbi Tartu» katab nn aeglase surma jalgraja kõrval Toomel mitmekümne meetrilist sahisevate lehtedega kaetud ala. Paarist kohast paistis valgustoru väänduvat nõnda, et moodustus viiulivõti. Just Elleri muusikakooli kõrval!

Einike Leppiku «Kookon» Morgensterni monumendi lähedal Toomel nõuab vaiksel viisil osalemist. Luminestseeruvatest valgustitest ümbritsetud valget värvi niidistik on keritud kookonina kolme puu ümber. Sellesse alasse siseneja kuuleb vaikseid hääli.

Kõige rohkem valgusallikaid on kulunud arhitektuurse valgustuse töötoa installatsiooni loomiseks toomkiriku varemetes, juhendajad Johan Moritz ja Tina Wikström. Seal tõuseb taeva poole võimsaid valgusjugasid, näha saab ajaloolisi pilte Emajõe Ateenast, ühes tornis on hiiglaslik valgusest ja varjust puuvõra ja teises hõljub suitsus seebimulle, kuid mõnel hetkel heljub seal valgustite säras hõbedane kile. Eriti lõbus oli lastel.

Tasuta giidituurid valgusteljel on täna, laupäeval ja pühapäeval kell 19–20.30 (eesti keeles), kell 20–21.30 (inglise keeles) ja kell 21–22.30 (eesti keeles). Algus on linnamuuseumi õuel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles