Tartu Ülikooli raamatukogu ostab teise hinnalise roboti

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: kaader Reporter.ee videost

Tartu Ülikooli raamatukogu plaanib soetada uue roboti, mis tegeleks vanemate teoste digitaliseerimisega.

Üks selline masin, miks maksis ligi 64 000 eurot (miljon krooni), on raamatukogus juba töös, vahendab Reporter.ee.

Uuel robotil, mille pakkujat otsitakse riigihankega, peaks olema senisest võimsam skanner.

Raamatukogu infosüsteemide osakonna juhataja Anneli Sepp rääkis, et tulevikus saab digitaliseeritud raamatuid lugeda kodust lahkumata. «Tegelikult ei peagi enam tulema raamatukokku. Tähtis on see, et lugeja saab õiguse meie arvutivõrku siseneda,» rääkis Sepp.

Kuna Tartu Ülikooli raamatukogu all on teoseid nelja korruse jagu, läheb nende digitaliseerimisele väga kaua aega. Samuti takistab uuema kirjanduse digitaliseerimist autorikaitse seadus, mis sätestab, et autori surmast peab olema möödunud vähemalt 70 aastat.

Praegu raamatukogus digitaliseerimistööd tegev robot suudab läbi töötada kuni 2000 lehekülge tunnis ja teeb inimeste tööd oluliselt lihtsamaks.

«Oleme kuulutanud välja riigihanke ja täpselt kuu aja pärast peaks olema ümbrike avamine, nii et ootame tõesti põnevusega, kui palju neid ümbrikke siis saabub meile. Need kogud, mis ootavad digimist, on meil tõesti väga suured,» rääkis Sepp

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles