Intellektika meelitab õpihimulisi väitlema

Signe Ivask
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haridusmess Intellektika.
Haridusmess Intellektika. Foto: Margus Ansu

Tartu Näituste messikeskuses homme algaval messil Intellektika võib tutvuda õppimisvõimalustega, saada karjäärinõu, mängida läbi tööintervjuud ning osaleda haridusteemalisel debatil.


Intellektika tänavune kava on täienenud kahe uue ettevõtmisega. Kohaletulnud saavad osa võtta haridusdebatist, koolidevaheline pressiteadete kirjutamise võistlus on aga juba lõppenud.

Lähenevaid valimisi silmas pidades on kõigil soovijatel võimalik pidada riigikogusse kandideerivate poliitikutega avalikku arutelu.

Bussisõidust stipendiumini

«Tõesti, esimest korda korraldame haridusteemalise debati, sest üks asi on see, mida poliitikud välja käivad, teine asi on see, kui noored saavad ise tulla küsima seda, mis neid huvitab,» selgitas Intellektika projektijuht Aive Jänes. «Kuna vanusepiirangut pole, võivad debatil osaleda kõik lastest täiskasvanuteni,» lisas ta.

Debatt kannab nime «Millist haridust me vajame?» ja arutelu peamisteks teemadeks on õppelaen, koolitoit, stipendiumid ning tasuta bussisõidu pakkumine õpilastele. Luubi alla võetakse gümnaasiumi ja kõrgkoolide õppekohtade rahastamine, koolide pingerea koostamise otstarbekus ja gümnaasiumiastmes tasuta koolitoidu pakkumise vajalikkus.

Eraldi käsitlemist leiab kõrgharidus, sealhulgas teemad, mis puudutavad õppetoetusi ning -laenusid.

Oma nõusoleku debatil osalemiseks on andnud Tartu linnapea Urmas Kruuse, haridusminister Tõnis Lukas, volikogu esimees Aadu Must ja sotsiaaldemokraadist volikogu liige Heljo Pikhof.

Sõltumatu eksperdina on debatile kutsutud endine haridusminister, maaülikooli rektor Mait Klaassen. Haridusteemaline väitlus algab homme kell 13 Tartu Näituste A-hallis.

Esimest korda kutsusid korraldajad messist osa võtvaid koole üles saatma pressiteateid, mille sisuks on oma kooli tutvustus.

«On hästi vahva, millega koolid välja on tulnud, me ei uskunud, et nad nii aktiivselt reageerivad,» ütles Tartu Näituste pressiesindaja Vambola Paavo. «Kui öeldakse, et esimene vasikas läheb ikka aia taha, siis meie vasikas jäi ilusti karjamaale rohtu näksima.»

Tosin pressiteadet

Pressiteateid tuli korraldajatele kuraditosin, kuid võistlustulle astus neist 12. «Üks pressiteade saabus formaadis, mida arvuti lahti ei suutnud teha, ja õpetajale helistades selgus, et ta oli selle arvutist ära kustutanud,» selgitas Paavo. Peale üheksa Tartu linna kooli võttis võistlusest osa ka kolm kooli mujalt.

Pressiteadete koostamisel võitis esikoha Kivilinna gümnaasium, teise koha Miina Härma gümnaasium ja pronksi sai Tartu kunstigümnaasium. Eriauhinnaga autasustasid korraldajad Otepää gümnaasiumi.

Paavo loodab, et debatt ja pressiteadete koostamine muudavad Intellektika atraktiivsemaks ning uuenduslikumaks.

Haridusmess Intellektika

Reedel  

• Kell 12 messi avamine, haridusministri sõnavõtt.

• Kell 12.30 Emajõe keeltekooli põnevad mängud, viktoriinid.

• Kell 13 haridusteemaline debatt.

• Kell 14 aktiivse kooli programm «Kas tead, et meil on...!».

• Kell 15.30 maskottide show.

• Kell 16 aktiivse kooli programm «Intellektika talent 2011».

Laupäeval

• Kell 12.15–12.30 Moekese 2010. aasta osalejate kollektsioon.

• Kell 12.30–12.55 tantsulised etteasted Atlantise noortepeo tantsuvõistluse finalistidelt ja Koolitantsul osalejatelt.

• Kell 13 autasustamine ja tublimate tunnustamine.

• Sissepääs Intellektikale on tasuta.

• Rohkem teavet saab veebi­lehelt http://www.intellek­tika.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles