Parimate korteriühistute konkursil tunnustati ka Tartu linna ja maakonna ühistuid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil KÜ Aasa tee 1 Ilmatsalus.
Pildil KÜ Aasa tee 1 Ilmatsalus. Foto: Sille Annuk / Postimees

Eesti korteriühistute liit (EKÜL) kuulutas eile ühistute suurfoorumil juba kaheteistkümnendat korda välja parimad korteriühistud üle Eesti ning tunnustas tublisid ühistujuhte. EKÜLi korteriühistute konkursil valiti parimad kolmes kategoorias: ilus koduümbrus, parim korteriühistu juht ja edukaim renoveerimisprojekt.

Konkursil osales ühistuid üle Eesti: nii Tallinnast ja Harjumaalt, Tartust ja Tartumaalt, Pärnust, Ida-Virumaalt ja Saaremaalt. 

Kõige tasavägisem oli mõõduvõtt kategoorias «Edukaim renoveerimisprojekt». Lisaks peaauhinnale otsustati välja anda kaks eriauhinda: «Edukaim renoveerimisprojekt miljööväärtuslikus keskkonnas» ning «Parim renoveerimise ja ilusa koduümbruse terviklahendus».

Eriauhind «Edukaim renoveerimisprojekt miljööväärtuslikus keskkonnas» läks Tartu Küüni 2 korteriühistule, kes on renoveerinud väga erilises kohas, Raekoja platsi ääres asuva kortermaja.

«Eriline asukoht ja maja arhitektuuriline väärtus tähendab seda, et renoveerimisel on tulnud teha koostööd nii omavalitsuse, äripindadel tegutsevate naabrite kui ka nõudliku arhitektuuriga maja korteriomanikega ning pidevalt otsida uusi lahendusi, sest renoveerimisel tavapärased lahendused nii erilisele hoonele ei sobi,» selgitas Eesti Korteriühistute Liidu esindaja Urmas Mardi. 

Edukaima renoveerimisprojekti tiitliga sai pärjatud aga KÜ Aasa tee 1 Tartumaal Ilmatsalus. «Majas on renoveerimisel tehtud pea kõik tööd, mida võimalik teha. Kortermaja renoveerimisprojekti iseloomustab ökoloogiliselt jätkusuutlik lahendus,» rääkis Mardi. 

Maja renoveeriti täismahus KredExi 40-protsendilise toetusega: fassaadi soojustamine, küttesüsteemi väljavahetamine, uus kuuma- ja külmaveetorustik ning elektrisüsteem, uued keldrid. Keldrites pääseb nüüd päikesevalgus igasse boksi ja päeval ei ole vaja lisaenergiat valgustuseks. 

Kõik aknad vahetati kolmekordse klaasiga akende vastu ja nihutati renoveerimise käigus väljapoole. Katusele paigaldati päikesepaneelid, millega toodetud energia abil soojendatakse vett ja talvel aitab see kütta ka teatud määral maja (maja köetakse talvel üldiselt keskkütte kaudu). «Renoveerimisprojekti edukust iseloomustab ilmekalt energiamärgise muutus: varasem energiamärgis F on nüüd asendunud märgisega B,» märkis Mardi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles