Füüsik kommenteerib kunstniku illustratsioone

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lehekülg raamatust.
Lehekülg raamatust. Foto: Raimu Hanson

Tartu kunstimuuseum näitab raeplatsi viltuse maja ülemise korruse kõige tillemas kambris pisikeste piltide väikest näitust, mille sisu on palju suurem kui pealtnäha välja paistab. Ülo Soosteri (1924–1970) illustratsioonide näitust «Lähedane ja kauge füüsika» saab vaadata 9. oktoobrini. Aga Moskvas aastal 1963 avaldatud aimeartiklite kogumiku «Füüsika: lähedane ja kauge» pildid on ka Tartmus pannud nüüd kaante vahele.

Raamatu «Lähedane ja kauge füüsika Ülo Soosteri illustratsioonidega» esitlus oli viltuses majas 1. oktoobril. Lehitsedes ilmneb, et illustratsioone on rohkemgi neist, mis olid näha Kadri Mäe kureeritud väljapanekus. Ta on ühtlasi nimetatud raamatu koostaja.

Tartmusi kirjastatud 158-leheküljelise kõvakaanelise trükise üks autoreid on Tartu ülikooli füüsikainstituudi direktor professor Jaak Kikas. Raamat on üles ehitatud nõnda, et põhilises osas on igal leheküljel Soosteri üks illustratsioon, selle juures omaaegse pildiallkirja tõlge ning sealsamas professor Kikase kommentaar.

Professori selgitavaid ridu oli vaja seepärast, et aastast 1963 (ja veidi hilisemastki ajast, kui alguses Moskvas vene keeles avaldatud aimeraamat ilmus Poolas samade Soosteri illustratsioonidega) kuni tänaseni on füüsika jõudsasti edasi rühkinud.

Parim kommenteerija

Minu meelest on Soosteri füüsikateemaliste piltide paremat kommenteerijat kui Jaak Kikas raske leida. Esiteks seepärast, et ta on teaduse populariseerijana leidnud head tunnustust. Teiseks seepärast, et osa temast on samuti kunstnik: mullu ja tänavu on ta galeriides välja pannud kaks oma fotode näitust.

Raamatus leidub mõni üksik valesti ümber pandud nimi (ajakiri Znanije-Zila, peaks aga olema Znanije-Sila, kunstnikud Miro ja Dali tuleb kirjutada siiski Miró ja Dalí  jm). Need ei ole aga kommenteerija ja raamatu koostaja puudulik töö ega riku füüsika ja kunsti koostöös sündinud teaberohket ja meeleliselt nauditavat tervikut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles