ERMi kirgi küttev eksponaat: jalahoop Neitsi Maarjale (14)

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reformatsioon ehk usupuhastus, tänu millele Liivi- ja Eestimaa matsirahvas lugema ning kirjutama õppis, tõi 500 aastat tagasi siin endaga kaasa ka kirikutes pildirüüsted, mille käigus lõhuti vana usu sümboleid.

Reformatsioonil peatub ka ERMi püsinäitus. Reformatsiooni tutvustava teksti juures on interaktiivne eksponaat, läbipaistev ekraan, millel on kuvatud valgusjoontega Neitsi Maarja figuur. Ekraani all on betoonkamakas, millel jalaga lööma kutsuv igas keeles mõistetav pilt. Kui lüüa jalaga ettenähtud kohta, lendab figuur kildudeks. 

ERMi hoone suurejoonilisel avapeol viibinud Eesti evangeelse luterliku kiriku peapiiskop Urmas Viilma on pildirüüstet kujutavast eksponaadist häiritud. «Üks ajalukku jäänud sündmus on nüüd saanud 500 aastat hiljem taas aktuaalseks nõnda, et pühakujusid saab pidevalt hävitada, kuna see on interaktiivsete vahenditega võimalik,» kirjutas Urmas Viilma Facebookis.

«Kui eksponaadi autorid näevad selles figuuris lihtsalt üht kuju, mida lõhkudes meenutatakse pildirüüstet, siis usklike inimeste jaoks, keda on Eestis jätkuvalt ka 500 aastat pärast neid sündmuseid, on selle figuuri puhul tegemist endiselt Neitsi Maarjat kujutava pildiga, mille lõhkumine jalalöögiga on vastuvõetamatu ja riivab usulisi tundeid ning mõjub pilkena.»

Peapiiskop soovitas eksponaadi enne uue maja rahvale avaldamist näituselt kõrvalda. Laupäeval oli see oma kohal ja mõistagi seda ka kasutati. «Muuseum näitab elu nii, nagu see on,» selgitas ERMi hariduskeskuse metoodik Virve Tuubel. «Muuseum ei saa öelda, mis on õige, mis vale, selle üle tuleb otsustada inimesel endal.»

Ka MTÜ Lastekaitse Liit peab kõnealust eksponaati nii kasvatuslikus kui kultuurilises mõttes täiesti vääraks ja usub, et see võib edendada vägivalda ka laste endi vahel. «Üleskutse rakendada aktiivset vägivalda mistahes kultuurimälestuse kallal ka virtuaalselt on vastuolus Eesti seaduste ja Eesti ühiskonna käitumisnormidega,» toonitas MTÜ Lastekaitse Liit president Loone Ots. Ta lisas, et kui muuseum eksponaati ei eemalda, teeb lastekaitse liit ametliku pöördumise.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles