Jõgeval paukusid püssid (1)

Eili Arula
, Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Need Jõgeva elanikud, kes ei teadnud, et täna peeti KEKi elamurajooni vahelises kruusaaugus vabadussõja näisilahingut, võisid pärastlõunase püssipaukude peale küll tõsiselt ehmatada. Vali kuulipildujate tärin kaikus üle kogu linna.

MTÜ Pommiauk ja Saaremaa sõjavara seltsi korraldatud taaslavastuslahing viis pealtvaatajaid 1919. aasta sügisesse, mil vabadussõja rindejoon oli Petserimaal. Tol korral olid eestlased vähemuses ning punakaardi sõdurid olid alustanud pealetungi. Vabadusvõitlejate õnneks liitusid nendega ka soomusrongi salk, kelle toel sunniti punaväelased alistuma. Sama stsenaarium mängiti täna läbi ka Jõgeva linnas.

Saaremaa sõjavara seltsi eestvedaja Margus Sinimets kiitis Jõgeva kruusauku. «See on ideaalne koht sellisteks lahinguteks. Siin tahaks küll veel mõni kord näidislahingu maha pidada,» sõnas Sinimets.

Vintpüssid paukusid ning kuulipildujad sülgasid tuld Jõgeva kruusaaugus pool tundi. Pärast näidislahingu lõppu hõikas Sinimets: «Surnud võivad nüüd üles tõusta.» Selle peale tõusid lahingus «langenud» maast püsti, kloppisid vormirõivad sodist puhtaks ning teenisid pealtvaatajailt korraliku aplausi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles