Naine kui kunstiteos näitab kodulindude pilte

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Billeneeve kõrval aknalaual istus väljapaneku avamisel tema väike sõbranna Frida Aless. Nende kõrval on seinal maal kanade kannibalismist. Taamal mõtleb oma sisemisele kanale kunstihuviline Kalju Konsin.
Billeneeve kõrval aknalaual istus väljapaneku avamisel tema väike sõbranna Frida Aless. Nende kõrval on seinal maal kanade kannibalismist. Taamal mõtleb oma sisemisele kanale kunstihuviline Kalju Konsin. Foto: Sille Annuk

Kanakari! Omavahel kana kit-kuma. Nagu kana takus. Kanaarmastus. Munavalus kana. Kui peata kana. Poliitiliselt kanapime. Kanarind. Niisugused ja mõned teisedki väljendid ei ole just kõige meeldivama ja rõõmsama sisuga. Samalaadsest elu tõsisemast poolest kantud pilte saab vaadata Tartu kunstimaja monumentaalgaleriis Billeneeve isikunäitusel.

Performantside ja videotega kodumaist ja ka rahvusvahelist tähelepanu pälvinud kunstniku väljapanekut sisse juhatades meenutas kunstimaja galerist Indrek Grigor kümmekond aastat tagasi peetud vestlust. Küsimusele «Kas sa oled vabakutseline kunstnik?» oli Billeneeve vastanud: «Ei, ma olen pigem teos.» Meenutuse ajal istus valgesse rõivastunud kunstnik aknalaual nagu kana õrrel.

Praegusel kümnendil Tartus ja Luunjas nelja väljapanekuga esinenud Billeneeve on toonud seekord tartlaste ette ühe video ja õlimaalid, mille modellid on tema enda kanalast. Kuigi ta käib tihtipeale Pärnu kunstimajas oma ateljees, on ta viimased paar aastat rohkem viibinud Urvaste vallas Võrumaal. Seal on tema hoole all mitut tõugu kanade kõrval pardid, haned, kalkunid ja vutid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles