Eesti parim muuseumimeene valmis kirjandusmuuseumis

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Linda kivist Lilla Daamini» koosneb kahest plaadist ja tekstiraamatust.
«Linda kivist Lilla Daamini» koosneb kahest plaadist ja tekstiraamatust. Foto: Raimu Hanson

Eesti muuseumide festivalil Narvas tehti teatavaks, et muuseumimeene võistluse esimese auhinna vääriline on Tartus tegutsev Eesti kirjandusmuuseum.

Eesti muuseumiühing andis üle kolm EMMA tunnustusauhinda parimatele muuseumimeene välja töötanud muuseumidele.

Esimene preemia tuli Eesti kirjandusmuuseumile duubel-CD «Linda kivist Lilla Daamini» eest. See tutvustab Tartu-Tallinna maanteel reisijale kirjandusmuuseumi kogudesse kuuluvaid kohapärimusi. Komplekt koosneb kahest plaadist ja tekstiraamatust. Žürii hindas kõrgelt meene originaalset ideed, esinduslikku teostust ja praktilist väärtust.

Teise koha saavutas varasematelgi EMMA konkurssidel edukalt osalenud Eduard Vilde muuseum (kuulub Tallinna linnamuuseumi alla) ukserääkijaga «Ära sega! Loen Vildet». See on muuseumiühingu määratlusel lihtne ja nutikas, pedagoogiline ja selgelt muuseumi identiteeti kandev meene.

Kolmanda koha vääriliseks peeti Tartu ülikooli muuseumi esitatud Struve puslet. Unesco maailmapärandi nimekirja kuuluvat Struve kaart tutvustav pusle on nii hariv kui ka meelelahutuslik meene, mida iseloomustab professionaalne teostus.

Ära märgiti Eesti tuletõrjemuuseumi komplekt – redel-järjehoidja Väike Jakob ning vutlarid Torn ja Leek kui nutikad ja muuseumi identiteediga seotud meened. Samuti vääris tunnustust Tallinna tehnikaülikooli muuseumi «Tudengi komplekt», mis on loodussäästlik ja tabab hästi sihtrühma vajadusi.

EMMA auhinda antakse välja üle aasta. Auhinna eesmärk on tunnustada ja väärtustada muuseumide igapäevatöö üht osa, tootearendust, ning kasutada muuseumide kogusid inspiratsiooniallikana loovtööstuses. Auhinda annab välja Eesti muuseumiühing koostöös kultuuriministeeriumiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles