Haamriga vastu kätt ja teisedki illusioonid ajasid segadusse

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlaste öö festival. Pildil etendus «Aju paljaks!», kus teadusteatri juhataja Anu Saarva tekitas optiliste illusioonidega publikus põnevaid reaktsioone.
Teadlaste öö festival. Pildil etendus «Aju paljaks!», kus teadusteatri juhataja Anu Saarva tekitas optiliste illusioonidega publikus põnevaid reaktsioone. Foto: Sille Annuk

Teadlaste Öö festival võtab hoogu üles ning teadusteatri etendused Ahhaa keskuses mööduvad täissaalide ees.

Täna pärastlõunal saabus etendust «Aju paljaks!» vaatama nii palju huvilisi, et Ahhaal tuli teater kolida suurde auditooriumisse. «Kõik te olete nüüd katsejänesed,» kinnitas teadusteatri juhataja Anu Saarva ning alustas. Tegelikult käis etendus juba siis, kui publik saali sisenes. Mängis muusika, mis tundus paljudele ebameeldiv.

«See on sellise sagedusega muusika, mis ajule üldse ei sobi,» selgitas ta. Helid tekitavad ajus tunde: võitle või põgene. Nii kasutatakse näiteks õudusfilmides stseenide rõhutamiseks just sellist muusikat, mis paneb aju emotsioone võimendama.

Üksteise järel andis Saarva publikule ülesandeid, mis ajasid aju päris krussi. Kas me saame ikka oma silmi uskuda? Juba värvidemäng sõnadega tekitas korraliku segaduse. Kui sõna «sinine» on kirjutatud punase värviga, ei pruugi vastaja värvi nimetades üldsegi õigele toonile pihta saada, selgus katsest. Kui inimene on harjunud töötama tekstiga, nõuab visuaalse mõõte lisandumine ajult tõsist kohanemisvõimet.

Põnev katse oli seegi, kui publiku hulgast kutsutud vabatahtlikule pandi selga kittel, mille ühe varuka otsas oli kunstkäsi. Selgus, et üsna kiiresti hakkab inimene kunstkätt enda omaks pidama ja kui etenduse läbiviija kunstkäele pintsliga silitamise järel ootamatult haamriga virutab, ehmatab käe kandja korralikult ära.

Teadlaste Öö festival kestab reedeni. Programmiga tutvuda ja endale sobiva sündmuse saab valida siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles