Kiir nurunuks tartlaselt Rasmuse ja Laura

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Age ja Urmas Rosenberg teadsid, et Rasmus on menukas nimi, kuid ei lasknud end sellest häirida, sest nimi meeldis ja sobis pojale. Vanem õde Katriin kippus esialgu venda küll Masmuseks kutsuma, kuid ütleb nüüd juba ilusasti Rasmus.
Age ja Urmas Rosenberg teadsid, et Rasmus on menukas nimi, kuid ei lasknud end sellest häirida, sest nimi meeldis ja sobis pojale. Vanem õde Katriin kippus esialgu venda küll Masmuseks kutsuma, kuid ütleb nüüd juba ilusasti Rasmus. Foto: Heili Mägi

Kui Kiir mangunuks Joosepi asemel tartlaselt: «No ütle üks ilus poisslapse nimi», pakkunuks tartlane Rasmust. Läinuks Kiirel ka tüdruku nime vaja, soovitanuks tartlane Laurat.


Rasmus ja Laura on olnud aastaid ühed populaarseimad nimed Tartus.

Lisaks Rasmusele on Tartus viimase kümne aasta menukaimad poiste nimed Markus, Martin, Kevin, Robin, Mattias, Sander ja Oliver. Tüdrukutele on vanemad pannud kõige sagedamini nimeks Laura, Sandra, Annabel, Eliise, Liisa, Marta, Kaisa, Kirke ja Hanna.

«Aastaid on tipus olnud ühed ja samad nimed, mida võiks kirjeldada juba kui universaalseid nimesid,» ütleb Tartu maavalitsuse rahvastikutoimingute talituse juhataja Siiri Sinijärv. «Lihtsad, löövad, keeruliste tähtedeta ja arusaadavad nii Eestis kui välismaal,» nendib ta nimede pingerida vaadates.

Lisaks toob Sinijärv menukatena välja nimed, mida üksikuna eriti ei panda, kuid liitnime osana on need sama sagedad kui pingerittagi mahtunud nimed. Näiteks Karl, Mia, Marie, Luisa ja Loore.
Kindlad nimed

Üheaastase Rasmuse vanemad Age ja Urmas Rosenberg teadsid, et Rasmus on populaarne nimi, kuid nad ei lasknud end sellest häirida. Nimi ju meeldis ja sobis pojale.

«Ei ole liiga keeruline, sobib hästi tütre nime Katriiniga ning meie sõpruskonnas ei olnud ka ühtegi Rasmust,» toob Age Rosenberg välja põhjuseid, miks nende esimese poja, kuid teise lapse nimeks sai just Rasmus.  

8-aastase Eliise Marta ja 5-aastase Laura Brita isa Anti Einpaul ning tema abikaasa Piret teadsid samuti, et Laura ja Eliise on menukad nimed.

Et nimi siiski pisut erilisem oleks ning Laura poleks oma klassis kolmas Laura ega Eliise kolmas Eliise, panid vanemad mõlemale tütrele veel teisegi nime – nii said neist Laura Brita ja Eliise Marta. «Sellises kombinatsioonis on need nimed ikkagi ainulaadsed,» usub isa.

Populaarsete nimede  esikolmik on püsinud küll ligi 10 aastast sarnane, järgmiste kohtade nimed aga muutuvad rohkem. Näiteks saavad rahvastikutoimingute talituse juhataja Sinijärve tähelepanekul mõnel aastal populaarseks meediast tuntud nimed.

«Kui näitleja Mirtel Pohla kogus kuulsust, tulid kohe väiksed Mirtelid. Kui Meribel osales eurolaulul, tulid väiksed Meribelid,» räägib ta.

Seda, et peagi jooksevadki lasteaedades ringi vaid Mirtelid, Miad, Rasmused ja Markused, pole Sinijärve sõnul vaja karta, sest enamik nimedest on ikkagi sellised, mida pannakse aastas vaid ühele lapsele. Sõnade kinnituseks võtab Sinijärv lahti tabeli üle-eelmise aasta poiste nimedega, kus pingereale järgneb üle 300 üksiku nime.  

Oyiwodu ja Prayen

Pikas loetelus hakkab silma ka mitmeid veidraid ja hirmkeerulisi nimesid, mis täiskasvanulgi ajavad keele sõlme, rääkimata lapsest. Ühtegi eriskummalist nime ei taha Sinijärv eraldi välja tuua, sest see võib vanemaid solvata. «Ametniku asi pole hinnata ühte nime kummalisemaks kui teist,» selgitab ta.

Küll aga võib Sinijärv näidata nimesid, mida vanemad on tahtnud lastele panna, kuid pole lubatud, sest need ei vasta grammatikareeglitele või ei sobi muul põhjusel 2005. aastast kehtiva isikunimeseadusega.

Oyiwodu, Prayen, Rochell, Razor, Ciki, Dailer on mõned rohkem kui sajast sobimatust nimest. Sinijärv on vahel ka huvi pärast vanematelt küsinud, kust nad sellise nime leidsid. «Filmist, unes nägin, raamatust lugesin,» kõlavad vastused.

Erilistest nimedest positiivsena toob Sinijärv välja vanad Eesti nimed või vanemate endi välja mõeldud eesti keele reeglitele vastavad nimed. «Lumiroos, Suvi, Tuule, Vägev, Täheli,» loetleb ta.

25-aastane kultuuri- ja kunstiinimene Põim Kama sai oma erilise nime sünnikuu augusti järgi, mida rahvakeeles nimetatakse põimukuuks. «Mina olen väga rahul, et mul on nimi, millel on oma lugu ja mida kellelgi teisel pole,» ütleb ta. Ka naise õdedel-vendadel on  tähendusrikkad nimed: vennad Susi, Põvvat, Pikne ja Mõtus ning õde Kärg.

Proovi olla laps!

Kui ees seisab võsukesele nime valimise vastutusrikas ülesanne, on Siiri Sinijärvel vanematele kolm soovitust. Esiteks tasub jälgida, kas nimi vastab grammatikareeglitele. «Eesti keeles ei saa ühes nimes olla korraga näiteks c, ä ja y. Kui nimi on inglise keeles, olgu ta inglise keeles. Kui eesti keeles, siis eesti keeles. Tuleb ühe keele reeglite juurde jääda,» selgitab ta.

Samuti ei tohi nimel olla halba tähendust või kõla ning see ei tohi perekonnanimega koos moodustada kentsakat tähendust, nagu näiteks Aita Leida Kuusepuu.

Viimaks soovitab Sinijärv panna vanemal end lapse rolli: kuidas laps oma nimega hakkama saab, kas teda võidakse nime pärast narrida, kas nimest saab aru või peab seda iga kord tähthaaval ütlema. «Nimi ei ole naljaasi,» rõhutab Sinijärv. «Mõelge, et nimi on lapsele kogu eluks.»

Nr 16 Bussi Paviljon ehk veidraid nimesid maailmast
• Uus-Meremaal panid vanemad tütre nimeks Talula Does The Hula From Hawaii. Kohtu käsul lapse nimi muudeti. Küll aga kannab Uus-Meremaal üks poiss endiselt nime Number 16 Bus Shelter (number 16 bussi ootepaviljon),
•    Singapuris sündinud noormehe nimeks on Batman Bin Superman, mis tõlkes tähendab Supermani poeg Batman.  
•    Hiina paarike pani pojale nimeks @. Nimi hääldub hiina keeles «ai ta», mis tähendab «armasta teda».
•    Veel ebaharilikke poiste nimesid: Austin Powers, Dwarf (päkapikk), In God (perekonnanimi We Trust), Stalin, Dick Assman, Trout Fishing in America (forellipüük Ameerikas), Nigel Freemarijuana.
•    Veidraid tüdrukute nimesid: Mary Christmas, Toshiba, Midnight Chardonney, Ima Hoog (inglise keeles kõlab nagu «Ma olen metssiga»).
Allikad: The Sun, Wikipedia

Menukaimad nimed Tartus 2002–2010

Viimase üheksa aasta jooksul on menukaimate nimede esikolmik püsinud üsna sarnane, andes edumaa nimedele Rasmus, Markus, Kevin, Laura ja Sandra. Mida koht edasi pingereas, seda rohkem mitmekesisust tekib nimede seas.
Nimede suurus illustratsioonil on vastavuses nime esinemissagedusega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles