Tartu valijamees: need, kes oma tahtmist ei saanud, otsustasid valimised nurjata (4)

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Presidendivalimised valimiskogus.
Presidendivalimised valimiskogus. Foto: Liis Treimann / Postimees

Tartu valijamees Veljo Ipits ütles laupäevaseid presidendivalimisi kommenteerides, et see on väga kurb ja halb näitaja, et Eestile ei suudetud uut riigipead valida. Sama arvas ka teine valijamees Tõnu Ints. Mõlemad hääletasid Siim Kallase poolt.

Tõnu Ints arvas, et valijamehed võisid laupäevaks oma esimese valiku hinges ära teha, kuid ei mõelnud ilmselt sellele, et mis juhtub siis, kui lõppvoorus on teistsugused valikud. «Tunnistan ise ka, et kui oleks lõppvoorus olnud teised kandidaadid vastastikku, oleks olnud üks-kaks kandidaati, kelle poolt poleks mina ka suutnud hääletada,» rääkis Ints. Ta lisas, et sellises olukorras poleks ta teadnud, kas oleks tühja sedeli kasti pannud või poleks hääletanudki. «Ma oleks pigem jätnud vist selle valiku teistele teha.»

Veljo Ipits on veendunud, et kõik Tartu valijamehed hääletasid ega jätnud oma sedelit tühjaks. «Me oleme omavahel vestelnud ja oma sisimas ning kõige paremas usus tean, et nad ei jätnud hääletamata,» sõnas Ipits.

Ipits oli enda sõnul veendunud, et president valitakse laupäeval ära, kuna tundus, et tahtmine oli selleks kõigil olemas. «Tahtmine oli ainult nii, et kui keegi saab oma tahtmise, siis tõenäoliselt ülejäänud oleks mõelnud riigimehelikult. Need, kes ei saanud, leidsid et tuleb see lihtsalt nurjata,» lausus ta.

Tõnu Ints oli laupäeval samuti arvamusel, et pigem valitakse president ära, kuid tal oli kahtlusi. Ints arvas, et presidendivalimised teeb varasemast keerulisemaks see, et riigikogus on rohkem erakondi, kellele kõigil on väga erinevad eelistused. Selleks, et edukalt presidenti ära valida, arvas Ints, et võibolla peaks valimissüsteemi muutma. «Kui erakonnad jäävad alati oma seisukoha juurde, siis see pesumasin jääb igavesti käima,» arvas Ints.

Teatavasti ütlesid Siim Kallas ja Allar Jõks pärast laupäevast valimiskogu, et nemad riigikogus enam presidendiks ei kandideeri. Nii Veljo Ipits kui ka Tõnu Ints arvasid, et see on õige ja inimlikult arusaadav, kuna see on kandidaadile vaimne koormus ja surve. «Eks see on igaühe sisetunne, aga selline inimeste solgutamine, kes on iseenesest väga tublid inimesed, mõjub juba psühholoogiliselt,» arvas Ipits.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles