Uued satelliitsaatjaga sookured tõenäoliselt Etioopiasse ei jõua

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavu said uued sookured jala ümber satelliitsaatja.
Tänavu said uued sookured jala ümber satelliitsaatja. Foto: Risto Mets / Postimees

Sellel suvel paigaldasid teadlased ja linnuhuvilised neljale uuele sookurepojale satelliitsaatjad, et uurida täpsemalt lindude rännet ja käitumist. Praeguseks on uutest kurgedest kaks asunud rändele, kolmas hukkunud ning neljas on peagi rännet alustamas.

Eesti maaülikooli juhtivteadur Aivar Leito käis suvel koos meeskonnaga Lõuna-Eestis kurepoegi püüdmas. Leito rääkis, et ühe kurepoisi, Aivari sõi paraku ilves juuli lõpus Elistvere kandis ära. Leito sõnul pole see sugugi esmakordne, et saatjaga linnapoja ilves ära sööb. Sama lugu juhtus tema kinnitusel ka umbes kümme aastat tagasi.

13. septembril alustas aga rännet Jõgevamaa kurepoiss Ivar, kes jõudis 16. septembril Ungarisse. Umbes samasse sihtpunkti jõudis ka Ahja 5, kes startis 19. septembril ning jõudis Ungarisse 21. septembril. Sinna jäävad linnud tõenäoliselt hilissügiseni või seniks, kui väga külmaks läheb. Teele pole veel praeguse seisuga asunud tänavu suvel Saaremaal püütud sookurg Mati ning 2013. aastast saatjat kandev sookurg Savimäe.

Leito kinnitusel algab ränne alles nüüd ning seega on tavapärane, et sookured pole veel teele asunud. Kuna septembri keskpaigas tekkis rändeks soodne ilm, arvas Leito, et sookured Ivar ja Ahja 5 ei jõudnud enam oodata ja asusid juba varakult teele.

Etioopiasse ei lähe

Teatavasti pakkus mitu aastat ornitoloogidele põnevust sookurg Ahja 4, kes rändas igal sügisel ligi 6000 kilomeetri kaugusele Etioopiasse. Eelmisel kevadel hukkus lind aga küttide käe läbi. Aivar Leito rääkis, et kõik Ahja nime kandavad kured on rännanud, kas Etioopiasse või kuni Türgini. Tänavu tundub, et Ahja 5 kasutab hoopis teist rändeteed. 

«Andmed näitavad, et ta oli ilmselgelt teel Türgi poole, aga suure tõenäosusega ta sattus Soome kurgedega kokku, kelle meelsus oli rohkem Ungari suunas,» ütles Leito lisades, et suurem osa Soome kurgedest, kes ka Eestist läbi rändavad, lähevad Ungarisse. Leito sõnul võib praegu kindel olla, et Ahja 5 enam rändeteed ei muuda ning suundub tõenäoliselt talveks Põhja-Aafrikasse, kuhu lendab ka uus satelliitsaatjaga sookurg Ivar.

Etioopiasse ei suundu Leito sõnul ka Saaremaal püütud kurg Mati, kuna juhtivteaduri sõnul on kogemus näidanud, et sealsed kured kasutavad Lääne rändeteed ehk suunduvad üle Prantsusmaa Hispaaniasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles