Galerii: lühijuttude lugemisele häälestab laul tuhandetest küladest

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Apollo raamatukaupluse kõrval Tartu kaubamajas tuli eile esitlusele kirjanik Jaak Sarapuu ja meditsiinidoktor Mihkel Zilmeri raamat «Kuni su küla veel elab ... », mille teeb tavatuks lühijuttudega koos samade kaante vahel avaldatud kaks laulu.

Kohe pärast sisukorda tuleb juttu laulust «Tuhanded külad (Eestimaa)», mis valmis aastal 1971. Selle esimene esitaja oli tudengite loomekooslus Rajacas. Hiljem elas laul oma elu ja muutus üldrahvalikuks. Nõnda nagu selle laulu viisi ja üks sõnade autoreid Mihkel Zilmer raamatu esitlusel märkis, on refrääni üks rida «Kuni Su küla veel elab, elad Sina ka» leidnud kasutamist väga laialdaselt, isegi tähtsates kõnedes.

Raamatu seitse lühijuttu on kirjutanud Jaak Sarapuu. Nii ja teisiti ja kolmatki moodi on need seotud külaeluga. Muu hulgas on autor kasutanud Koikküla murrakut, kusjuures üks jutt on pealkirjast lõpupunktini murdekeelne.

Raamatu lõpus on laul «Paljudel teedel», mis on sündinud jaanuaris 1967 Tartus. Ka selle viisi autor on Mihkel Zilmer, sõnad on aga kirjutanud Jaak Sarapuu.

Mõlema laulu juures on avaldatud nii sõnad kui ka noot, kusjuures «Paljudel teedel» puhul on ära toodud maestro Uno Uiga käega kirjutatud selle laulu kooriseade koopia.

Raamatu on üllitanud Postimees Grupi kirjastus Post Factum. Esitlusel küsitles autoreid kirjastuse esindajana ajakirja 60+ peatoimetaja Eve Rohtla. Tema sõnul ei tohi Eestis nagu kogu Euroopa Liidus üldiselt noodikirja suvaliselt paljundada. «Seega kõik, kes sooviksid oma kooriga või muidu seda laulu esitada, saavad raamatu ostmisega noodi kaasa,» lisas ta.

Raamatuga on kaasas ka eluloolisi andmeid mõlemast autorist. Neil oli ühine vanaisa ja neid ühendab mõniteist kilomeetrit Läti piirist paiknev Asu talu, mida meenutades on Mihkel Zilmer kirjutanud samasse raamatusse lühijutu «Sootsiumi võim ja väärtus».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles