Nädalavahetuse sula lammutas katuseid

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põltsamaa vallas Pudivere külas kukkus karjalauda katus veistele kaela.
Põltsamaa vallas Pudivere külas kukkus karjalauda katus veistele kaela. Foto: Lõuna-Eesti Päästekeskus

Sulailmaga raskeks muutunud lumi pani nädalavahetusel katused proovile ja nii mõnedki vandusid alla. Päästetöötajate abi läks tarvis viiel hoonetele kogunenud lumest tingitud õnnetusel.


Kõige suurem õnnetus juhtus laupäeva hommikul, kui Pudivere külas Põltsamaa vallas oli kokku kukkunud laut, kus elas 14 veist. Päästjate saabudes selgus, et lume raskuse all oli sisse varisenud kolmandik lauda katusest, lauda mõõtmed on 20 x 85 meetrit.

Päästjad toestasid rususid ja rajasid tee kannatanud loomadeni. Varingu alla jäi kolm looma – üks mullikas hukkus, kahe seisundit jäi jälgima kohale tulnud loomaarst.

Põltsamaa valla ehitusnõunik Margi Ein märkis, et tegemist oli küllalt vana hoonega. Ta ütles, et kuigi varisenud hoonete puhul räägitakse sageli konstruktsioonivigadest, on eriti vanade hoonete sarikate ja talade pehkimise üks põhjuseid läbijooksev katus.

Algus juba reedel

Lume raskusest põhjustatud õnnetuste jada algas juba reedel, kui Tartust saabus teade, et Jaama tänava krundil on varisemisohus vana ait. Teade tuli reede hilisõhtul, elektrikud lülitasid hoonest voolu välja ja päästjad eemaldasid ohtlikult tänava poole kaldu otsaseina.

Laupäeva lõuna paiku teatati, et Tartu lähedal Nigula külas ragises elumaja katus. Päästjad selgitasid, et maja sarikad olid lume raskuse tõttu oma pesast välja vajunud. Hoone sarikad fikseeriti koormarihma ja trosside abil.

Pisut hiljem, kell 13.51 teatati, et Tartus Mäe tänavas on eramajal lume raskuse tõttu murdunud katuseäär ja jäänud ohtlikult rippuma. Päästjad eemaldasid katuseääre.

Lõuna-Eesti päästjatel tuli appi tõtata ka reedel Viljandimaale, kus Pärsti vallas vajus kokku 300 ruutmeetrit rehielamu katust. Päästjad aitasid majast välja kaks inimest ja koera, kes pääsesid vigastusteta.

Vanemad majad ohus

Lõuna-Eesti päästekeskuse pressiesindaja Marek Kiik ütles, et enamasti on varing tabanud hooneid, mis on vanemad, nõrgema konstruktsiooniga ja mille katuselt ei ole sellel talvel lund roogitud. Näiteks vanemate inimeste kodud.

Kiik luges kokku, et läinud aasta detsembri lõpust eilseni on Lõuna-Eesti päästetöötajatele tulnud lume raskuse all varisenud katuste tõttu kaheksa väljakutset. Vigastada on saanud üks inimene ja kolm looma. Kõik Jõgevamaal, kus on kokku kukkunud kaks elamut ja laut.

Tartumaal on varisenud elamu ja tühi hoone, Viljandimaal kolm vanemat elamut. Vigastatuid ei olnud.

Tehnilise järelevalve amet (TJA) on kogunud andmeid juba enam kui 25 tänavuse talve katusevaringu kohta üle Eesti. TJA ehitus- ja elektriosakonna juhataja Janne Kurg nentis, et see hulk pole kindlasti lõplik, sest paljud omanikud ei teagi, et varingu korral tuleb juhtunust teatada ametile, kuna see kohustus tuleneb seadusest.

Eelmisel talvel varises katuseid sisse täpsustatud andmetel 200 ringis.

Kurg ütles, et hoonete kandevõimet võivad kahandada projekteerimisvead, halb ehituskvaliteet ja amortiseerumine. Kui inimene kahtleb oma maja katuse tugevuses, soovitab Kurg asja hindama kutsuda eksperdi.

Märg kokkuvajunud lumi ohustab katust, kui kihi paksus ületab 30 sentimeetrit, kerge äsja sadanud lume korral on kriitiline meetrine kiht. Kurg juhtis tähelepanu, et märja lume kaal võib olla isegi 400 kilo kuupmeetri kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles