Roboti saab raamatuga üksi jätta

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu Ülikooli raamatukogu ostab vanemate teoste digitaliseerimiseks riigihankega skaneerimisroboti, mis kiirendab oluliselt kogude täiendamise tööd.


Väga vanade ürikutega masin tööd teha ei saa, kuid kuni paar sajandit vanade teostega, mille lehed hästi lahti käivad, küll, rääkis raamatukogu infosüsteemide osakonna juhataja Anneli Sepp.

Robot suudab ise lehte keerata ja skaneerida. Samas saab seda tööle panna ka nii, et inimene keerab lehte ja valib, millist lehekülge on parasjagu tarvis jäädvustada.

Üks selline robot töötab ülikooli raamatukogus juba möödunud aasta augustist ja maksis ligi 64 000 eurot (ligi miljon krooni). Nüüd plaanib raamatukogu soetada lisaks teise, võimsama skänneri ning selle juurde ka tekstituvastusserveri.

Seade hoiab tublisti kokku inimtööjõudu. Näiteks saab skaneerimisroboti jätta raamatuga üksi töötama nii päeval kui öösel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles