Kunstimuuseumi maja varinguoht peatati tugedega

Risto Mets
, Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu kunstimuuseumi Vallikraavi tänava maja vahelaed tuli varisemisohu peatamiseks ja kunstiteoste säilitamiseks toestada.
Tartu kunstimuuseumi Vallikraavi tänava maja vahelaed tuli varisemisohu peatamiseks ja kunstiteoste säilitamiseks toestada. Foto: Kultuuriministeerium

Teisipäeval andis Riigi Kinnisvara AS (RKAS) Tartu kunstimuuseumi Vallikraavi 14 maja taas kultuuriministeeriumi käsutusse, sest avariilises seisundis hoone vahelaed said toestatud.

Ministeeriumi kantsler Paavo Nõgene selgitas, et tööde eesmärk oli toestada hoone pinnad üheks aastaks. «Selle aja jooksul peame hoones oleva kunsti kolima uuele pinnale,» ütles Nõgene.

Ministeeriumi pressiesindaja Kai-Ines Nelson täpsustas, et varisemisohu likvideerimiseks tuli paigaldada 80 tugiposti.

Töötajate kabinette majja tagasi kolida pole plaanis. Esmane ülesanne oli tagada töötajate ohutus, kuid ka kunstiväärtuste säilimine. Nüüd on mõlemad eesmärgid saavutatud.

Muuseumi büroo jääb esialgu üüripinnale, mis asub raeplatsi viltuse maja kõrval omaaegse pangahoone ülemisel korrusel kuni uute ruumide leidmiseni.

Eesti Rahva Muuseumi senine näitusemaja Kuperjanovi tänaval muuseumile ei sobinud. Vahepeal oli kaalumisel ka Liivi tänaval asuv rahvusarhiivi endine maja, kuid sellelegi hoonele ei andnud RKAS piisavalt head hinnangut, rääkis Nõgene.

Nii Vallikraavi tänava hoone toestamistööd kui ka asendusruumide üürimiseks tehtavad kulutused katab ministeerium. «Praegu otsime koostöös Tartu kunstimuuseumiga uut pinda, kuhu kolida Vallikraavi tänava majas säilitatav kunst,» rääkis Nõgene.

Tema sõnul peaks muuseumi ruumiküsimus leidma lahenduse kuu aja jooksul. Nelson lisas omalt poolt, et suure tõenäosusega saadakse vajalikud ruumid Eesti Rahva Muusemi käest. Läbirääkimised aga veel jätkuvad ning võimalik kolimine saab toimuda alles siis, kui hoidla on sisustatud vajaliku inventariga. «Museaalide ümberkolimine  on pikem protsess. Ilmselt kulub selleks vähemalt kuus kuud pärast hoidla ettevalmistustööde lõppu.»

Juba aastaid Vallikraavi tänava hoone halvast seisundist rääkinud töötajate sõnad said kinnitust augustis. RKASi tellitud ekspertiis tuvastas, et vahelagede kandevõime on vähenenud ning töötajaid enam majja ei lubatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles