Piirissaare põlenud palveraamatud ärkavad tasapisi uuele elule

Kaspar Koort
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanade köitekaante restaureerimine nõuab tegijalt suurt hoolt ja täpsust. Pildil on selle tööga ametis rahvusarhiivi konservaatorid Heli Märtin (vasakul) ja Eve Keedus.
Vanade köitekaante restaureerimine nõuab tegijalt suurt hoolt ja täpsust. Pildil on selle tööga ametis rahvusarhiivi konservaatorid Heli Märtin (vasakul) ja Eve Keedus. Foto: Rahvusarhiiv

Vastu 16. maid puhkes Piirissaarel Saare külas suur tulekahju, milles hävis kolm elumaja ning vanausuliste palvela.

Kuigi palvemaja langes tuleroaks, õnnestus kohalikul rahval leekide käest päästa hulga raamatuid, ikoone, riste ja muud usueluks vajalikku. Tõsi, tule- ja veekahjustusi said need omajagu.

Päästetud kirikuvarade restaureerimist hakkas kohe organiseerima muinsuskaitseamet. Nende kutsel käisid saarel kahel korral rahvusarhiivi spetsialistid, kelle ülesanne oli hinnata tulest päästetud kirjavara kahjustusi ning panna paika raamatute restaureerimise ja konserveerimise edasine tegevusplaan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles