Sula pani taas katused varisema

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põltsamaa vallas Pudiveres jäid kokkuvarisenud katuse alla lõksu veised. Üks loom hukkus.
Põltsamaa vallas Pudiveres jäid kokkuvarisenud katuse alla lõksu veised. Üks loom hukkus. Foto: Lõuna-Eesti Päästekeskus

Nädala lõpu sulailm muutis lume katustel raskeks ning nii mõnigi neist andis koorma all järele. Lõuna-Eesti päästjad käisid viiel korral lumeraskusest hoonetele põhjustatud õnnetustel.


Tartust Jaama tänavalt saabus reedel, 4. veebruaril kell 22.26 teade, et varisemisohus on vana ait. Elektrikud võtsid hoonest voolu välja ning päästjad eemaldasid ohtlikult tänava poole kaldu olnud otsaseina, vahendas Lõuna-Eesti päästekeskus.

Laupäeval, 5. veebruaril kell 8.07 teatati katusevaringust Põltsamaa vallas Pudivere külas. Päästjate saabudes selgus, et lauda (20 x 85 m) katusest oli umbes kolmandik lume raskuse tõttu sisse varisenud ning hoones olnud 14 veisest jäi varingu alla kolm.

Päästjad toestasid rususid avades ligipääsu kannatanud loomadele ning aitasid rusude alla jäänud veised kätte saada. Üks mullikas hukkus, teise kahe seisundit jäi jälgima kohale saabunud  loomaarst.

Laupäeval kell 12.50 teatati, et Tartu lähedal Nigula külas ragises elumaja katus. Päästjad selgitasid, et maja sarikad olid lume raskuse tõttu oma pesast välja vajunud. Hoone sarikad fikseeriti koormarihma ja trosside abil.

Pisut hiljem, kell 13.51 teatati, et Tartus Mäe tänaval on lumeraskuse all murdunud katuseäär ja jäänud ohtlikult rippuma. Päästjad eemaldasid ohtliku katuseääre.

Viljandimaal Pärsti vallas Kingu külas Vindla talus varises 4. veebruaril kell 17.07 lume raskuse all kokku 300 ruutmeetri ulatuses rehielamu katust. Päästjate aitasid majast välja kaks inimest ja koera. Keegi vigastada ei saanud.

Tehnilise järelevalve amet on ehitiste omanike tähelepanu juhtinud, et ohutuse tagamiseks tuleb arvestada katusele kogunenud lume ohtlikkust ning lumi ja jää õigeaegselt ära koristada. Sajuste sulailmadega koormus katustele suureneb järsult ja eriti satuvad ohtu vanad väsinud konstruktsioonidega ja suure katusepinna või lamekatustega hooned.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles