Fotouudis: rahvusarhiivi uhke fassaadikangas läheb remonti

Kaspar Koort
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Möödunud aasta novembris kaeti rahvusarhiivi uue hoone fassaad Tartu linnaruumis ainulaadse kangaga. Paraku hakkasid juba pool aastat hiljem lahti minema labürindimotiivides kanga liitekohad ehk keevised, mistõttu kippusid kangapaanid tuule käes näotult laperdama. Reedel asuti kangast remondiks maha võtma.

Hoone tellinud Riigi Kinnisvara Aktsiaseltsi (RKAS) kommunikatsioonijuht Madis Idnurm selgitas, et alanud tööde eesmärgiks on taastada hoone esialgne ja projektijärgne väljanägemine. Tööde käigus keevitatakse kangapaanide ühenduskohad uuesti kokku ning tugevdatakse täiendavalt lisaribaga.

Fassaadikanga mahavõtmiseks on planeeritud kuni üks nädal. Selle aja jooksul tehakse ka täiendavaid uuringuid kogumaks infot kanga tagasi paigaldamiseks. Paanide puhastamiseks ja uuesti keevitamiseks on arvestatud kaks nädalalt ning tagasipanemiseks üks nädal.

Kanga pingutamiseks ning mustri kokku sättimiseks kulub seejärel veel umbes kolm päeva, ehk tööde kestvuseks kujuneb umbes üks kuu, märkis Idnurm. Ta lisas, et samas tuleb kindlasti arvestada ka sellega, et kanga tagasipaigaldamine sõltub otseselt ilmaoludest.

Mis võis aga keeviste lahtimineku põhjustada? Madis Idnurm nentis, et kuna ainulaadse kanga  paigaldamiseks ja pingutamiseks ei ole olemas ühest juhendit, siis töötati välja individuaalne kinnituslahendus.

«Tänase teadmise kohaselt peitub keeviste lahkumineku põhjus kanga vertikaal- ja horisontaalsuunalises pingutamises.

Tagasipaigaldamisel arvestatakse pingutamissuundade- ja jõududega ning vuuke tugevdatakse täiendavate ribadega,» ütles Idnurm

Ta kinnitas, et kangas ise on terve ning probleemid on vaid keevistega. Remonttööde kogumaksumuseks kujuneb 12 800 eurot. 

Rahvusarhiivi uuele hoonele fassaadikanga leidmiseks korraldati mullu konkurss, mis oli osa riigikunsti kontseptsioonist. See näeb ette, et ehitatavates avaliku otstarbega hoonetes peab olema kindla summa - kuni üks protsent ehitusmaksumusest, kuid mitte üle 65 000 euro - eest kunsti. Riigiarhivaar Priit Pirsko märkis toona, et fassaadikangale kulus sellest summast umbes pool.

Rahvusarhiivi fassaadikanga leidmiseks korraldatud konkursi võidutööks osutus Carmen Lansbergi ja Fred Kotkase labürindimotiivides «Uure». Spetsiaalne kangas toodi kohale Prantsusmaalt, sellele mustri trükkimine võttis koos järeltöötusega aega üle nädala.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles