Linnamuuseumis avatakse prüginäitus

Kaspar Koort
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prügi. Pilt on illustratiivne.
Prügi. Pilt on illustratiivne. Foto: Eero Vabamägi

Sel neljapäeval kell 16 avatakse Tartu linnamuuseumis näitus «Ajaloo prügikastist ajalukku. Jäätmed, teadus ja äri keskajast tänapäevani».

Prügi tähendus muutub ajas. Kui keskajal kaotas kallis peeker purunedes väärtuse, siis tänapäeval saame leitud kilde kokku kleepides «üle prahi» eseme.

Eri aegadel on jäätmete sekka sattunud asju, mida hiljem väärtuslikuks peetakse. Mõnel juhul saame öelda, et sellel on iselaadi põhjus. Näitusel saab tutvuda Tartu prügi hulgast leitud kõnekamate esemete ja nende lugudega. Paratamatult tekib küsimus, kas need esemed on muuseumivitriini kaasa toonud ka midagi prügilikku.

Ühtlasi tutvustab näitus jäätmetega ümberkäimise viise ning seonduvaid elukutseid. «Selgub, et tegevused, mida tänapäevalgi tunneme, on pisut teistsugusel kujul olnud olemas ka keskaegses linnas,» ütles näituse kuraator arheoloog Arvi Haak.

Tallinna kirjalikes allikates on mustusevedajaid ehk sibisid nimetatud juba keskajal ning kindlasti oli see elukutse olemas ka Tartus. Jäätmekastidesse jäänud sisu annab meile uue vaatenurga toonastest linlastest.

Prügi on tähtis teadusliku info allikas. Keskaja jäätmekastide leide on uurinud mitme valdkonna teadlased, hilisema aja prügile on tähelepanu aga pööratud märksa vähem.

Näitus annab etnoloogilise uuringu põhjal ülevaate tänapäeva tartlaste seisukohtadest prügi ja selle käitlemise suhtes, samuti peamistest olmejäätmete liikidest viimase kümmekonna aasta jooksul. Mujal maailmas läbi viidud prügiuuringud näitavad, millist infot peidab tänapäeva prügi.

Näitus jääb Tartu linnamuuseumi esimese korruse näitusetoas avatuks järgmise aasta 1. aprillini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles