Ema ja poeg tegid õppesõitu 160 kilomeetrit tunnis (3)

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õppesõidu märk. Illustreeriv foto.
Õppesõidu märk. Illustreeriv foto. Foto: Tairo Lutter

Eile hommikul pidas politsei Tartumaal kinni õppesõidumärke kandva Volkswagen Passati, mille roolis istunud 17-aastane Tauri oli masinast välja pigistanud ligi 160-kilomeetrise tunnikiiruse.

Veelgi kurioossemaks teeb vahejuhtumi asjaolu, et noormehe kõrval istus tema 1972. aastal sündinud ema, kes oleks pidanud jälgima, et tema juhendatav peaks kinni kõigist liikluseeskirja reeglitest.

Väidab, et magas

Õppesõiduks ette nähtud tingimused olid täidetud, ütles Tartu politseijaoskonna patrulli- ja liiklusjärelevalvetalituse vanemkomissar Enn Virk.

Olemas olid õppesõidumärgid ja autokoolist väljastatud õpingukaart.

Mis aga kohe kuidagi õppesõiduga kokku ei sobinud, oli kell 7.54 mõõdetud masina sõidukiirus, mis ületas Kärkna–Kärevere teelõigul lubatut ligi 70 kilomeetrit tunnis. Patrulli mõõteseade registreeris kiirusena üle 160 kilomeetri tunnis, ent kuna seadme võimalikku eksimust arvestades tuleb politseil näidust mõni pügal maha võtta, läks lõpliku kiirusena kirja 159 kilomeetrit tunnis.

Tõsist eksimust menetleb politsei liiklusseaduse kiiruseületamist puudutava paragrahvi järgi väärteo korras ning karistus otsustatakse 30 päeva jooksul. Kui juht oleks olnud täisealine, viinuks politseipatrull ta kohe arestimajja ning noormees oleks jõudnud 48 tunni jooksul kohtu ette.

Liiklusseadus näeb suurima lubatud sõidukiiruse ületamise eest üle 60 kilomeetri tunnis ette rahatrahvi kuni 300 trahviühikut, aresti või sõiduki juhtimisõiguse äravõtmise kuni kahekümne neljaks kuuks.

Auto kõrvalistmel oleks pidanud juhi iga liigutust pingsalt jälgima õppesõidujuhendaja ehk ema. Politseile rääkis ema, et ta magas ega tea midagi.

Juhiga tegeledes meenus politseinikule, et autos viibinud inimesed on talle varasemast tuttavad. Andmebaasist leidiski ta, et kuu aega tagasi peeti sama sõiduk samuti õppesõidul kinni Tartus Sõpruse puiesteel, siis mõõdeti masina kiiruseks 80 kilomeetrit tunnis. Selle rikkumise eest on noormees trahvi juba kätte saanud, ütles Virk.

Vanemkomissari sõnul on politsei pidanud viimasel ajal tegelema teistegi selliste juhtumitega. Samuti augustis ja samuti Sõpruse puiesteel peeti kinni Audi, mis liikus 50 km/h alas lubatust 37 kilomeetrit tunnis kiiremini. Ka selle noore juhi kõrval istus ema, kes poja ohtliku juhtimisstiili pärast vabandamise asemel käitus võrdlemisi bravuurikalt, meenutas Virk.

Umbes kuu aega on möödas sellestki, kui üks õppesõiduõpetaja tabati Võru maanteel liikumas autokooli autoga 130-kilomeetrise tunnikiirusega.

Eksid, siis maksad

Enn Virk juhtis tähelepanu, et kui sellisel moel õppesõitu teha, tuleb juhiluba üsna kaua oodata. Nimelt ei luba riiklik autoregistrikeskus noort eksamile, kui tal on kehtiv karistus. Nii pole sellistel noortel aasta aega pärast karistuse saamist mõtet juhiluba taotlema minnagi.

Üsna mitu viimase aja traagilise lõpuga liiklusõnnetust põhjustasid juhid, kes valisid lubatust tunduvalt suurema sõidukiiruse. Täiesti arusaamatuks peab vanemkomissar seetõttu lapsevanemate käitumist, kes lubavad juhendatavatel panna toime nii raskeid liikluseeskirja rikkumisi juba õppesõidu ajal.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles