Ülikooli raamatukogu on ehitustöödega mitu kuud maas, uus tähtaeg jääb detsembrisse

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülikooli raamatukogus algas suvel remont, kõigepealt tuli raamatud kastidesse paigutada.
Ülikooli raamatukogus algas suvel remont, kõigepealt tuli raamatud kastidesse paigutada. Foto: Margus Ansu / Postimees

Juunis sulges Tartu ülikooli raamatukogu suurremondi tõttu uksed ja pidi need taas avama oktoobri alguses. Täna teatas Tartu ülikool, et raamatukogu jääb suletuks vähemalt 12. detsembrini, kuna ehitustööd ei saa ettenähtud ajal valmis.

TÜ kinnisvaraosakonna teatel on ehitusfirma ASi YIT Ehitus poolt teostatavad renoveerimistööd ajagraafikust mitu kuud maas. Raamatukogu direktori Martin Halliku sõnul on kahetsusväärne, et selle tõttu ei pääse lugejad raamatukokku. «Raamatukogu teeb omalt poolt kõik, et tagada lugejatele parimad võimalused raamatute kätte saamiseks ja lugemiseks,» rõhutas Hallik.

ASi YIT Ehitus ehitusdirektor Toomas Rapp märkis, et ehitustööde teostamise käigus on ilmnenud palju varjatud puudusi ehk asjaolusid, mida ei teadnud ehitushanke tegemisel tellija ega saanud teada ükski pakkujatest.

Näiteks tuli tema sõnul kaevetööde käigus välja, et trasside projekteerimisel ei ole arvestatud olemasolevate Fortum Tartu ja Tartu Veevärgi trassidega. «Samamoodi ei vasta hoone tegelik olukord ehitusprojektile, näiteks selgus, et eelmise remondi käigus on lihtsalt jäetud osa torustikku vahetamata,» lisas Rapp.

Olukorra leevendus

Alates oktoobrist võimaldab raamatukogu olukorra leevendamiseks oma lugejatele tasuta Eestisisest raamatukogudevahelise laenutuse teenust ning valdkondades paiknevad erialaraamatukogud hoiavad kasutajatele uksed kauem avatud.

TÜ raamatukogu võimaldab oma lugejatele raamatukogudevahelise laenutuse ehk RVLi teenust raamatutele, mis on renoveerimistööde tõttu ära pakitud ning seetõttu ei saa neid e-kataloog ESTERi kaudu tellida. Kuni raamatukogu avamiseni saavad lugejad selliseid raamatuid tellida teistest Eesti raamatukogudest RVL-i kaudu tasuta. Lisaks pakub raamatukogu ülikooli valdkondadele võimalust kasutada õppehoonetes paiknevate erialaraamatukogude pikemaks lahtihoidmiseks oma tööjõudu.

Raamatukogu teenindusosakonna töötajate sõnul tunnevad tudengid hetkel kõige rohkem puudust füüsilisest keskkonnast, kus saab raamatukogu allikaid kasutades süvenenult õppida või teha kursusekaaslastega rühmatööd. Erialaraamatukogude pikem lahtiolekuaeg on vajalik eelkõige selleks, et pakkuda keskkonda õppimiseks ning tingimusi raamatukogudevahelise laenutuse kaudu tulnud raamatute hoidmiseks ja lugemiseks.

Sarnaselt varasemaga jätkab raamatukogu personal lugejate teenindamist Akadeemia tänava sissepääsu kaudu, võimaldades avakogude raamatute kojulaenutust. Alates 1. oktoobrist saavad tudengid oma raamatutele järgi tulla ka laupäeval, mis mõnevõrra lihtsustab avatud ülikooli ja magistriastme üliõpilastel kätte saada õppetööks vajaliku kirjandust. Tartu ülikooli peahoones jääb avatuks raamatukogu infopunkt, kus saab end lugejaks registreerida, laenutustega seotud muresid lahendada ja vajadusel viiviseid maksta.

ASi YIT Ehitus esindaja Toomas Rapp ütles, et ehitusfirma teeb omalt poolt kõik, et esimese etapi valmimine ja raamatukogu osaline avamine lugejatele viibiks võimalikult vähe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles