Maratoniklubi katsetab uue rattavõistlusega

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil 18. Tartu rattamaraton.
Pildil 18. Tartu rattamaraton. Foto: Kristjan Teedema

Nädal enne 19. Tartu rattamaratoni, mis toob Otepää ja Elva vahelistele metsateedele pedaalima tuhandeid rattasõpru, korraldab klubi Tartu Maraton pühapäeval esimese Tartu rattateatemaratoni.

Võistlus peetakse samal 89 kilomeetri rajal, mida nädala pärast asuvad läbima tuhandeid ratturid. Eripära seisneb aga selles, et rada läbitakse vastupidises suunas ehk siis Elvast Otepääle. Esimene vahetus on Elvast Paluni, teine Palult Pringi teeristini ja kolmas sealt omakorda Otepääle.

Ehkki rattamaratoni sõitjad mäletavad, et Palult Elvani laskub tee paljuski allamäge, on see kõige kergem vahetus ka rada vastupidi sõites, rääkis maratoniklubi kommunikatsioonijuht Peeter Liik. Nimelt on see vahetustest kõige lühem, 22,4-kilomeetrine. Raskeim saab olema arvatavalt keskmine vahetus, millel on pikkust ligi 37 kilomeetrit. Sinna sisse jääb ka Meegaste mägi. Lisaks pole teekate igal pool sugugi kruusast, vaid rühkida tuleb ka mööda maastikku, kirjeldas Liik.

Pringi ristist Otepääni jääv veidi vähem kui 30 kilomeetrit pikk vahetus on teekattelt lihtsam, kuid sellele jääb Harimäe tõus, mille raskus on paljudel ratturitel kindlasti hästi meeles. Tartumaa tervisespordikeskus Elvas asub merepinnast umbes 50 meetri kõrgusel, Tehvandi staadion aga 150 meetri kõrgusel, seega kulgeb sõit tasapisi ülesmäge.

Eile lõunaks oli end sõidule kirja pannud 41 võistkonda ehk 123 ratturit. Liik usub, et kuna registreeruda saab veel ka vahetult enne starti, tuleb 50 võistkonda kindlasti kokku.

Maratoniklubi korraldatavatel üritustel peetakse arvestust ka sarja kokkuvõttes ehk maratonide Kuubiku arvestuses, kuid teatevõistlustes esialgu mitte. Tulevikus pole aga välistatud, et korraldatakse ka teatejooks ning siis saavad võistkonnad võimaluse konkureerida koos teatesuusatamise ja rattateatesõidu etappidega kolme mõõduvõtu arvestuses.

Rattateatemaratonile antakse Elvast start 11. septembril kell 11. Tartu rattamaraton sõidetakse aga 18. septembril 89 ja 40 km rajal. Koos päev varem peetavate lastesõitudega ootavad korraldajad siis starti üle 8000 inimese.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles