Balti riikide teedeatlast täiendab Struve kaar

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Atlasesse on lisatud infot Struve geodeetilise kaare kohta nii eesti (paremal ülanurgas), läti, leedu kui ka inglise keeles.
Atlasesse on lisatud infot Struve geodeetilise kaare kohta nii eesti (paremal ülanurgas), läti, leedu kui ka inglise keeles. Foto: Raimu Hanson

Paljud autoga Eestis ringi liikujad sõidavad vahetevahel ka Lätti, aga mõnikord tekib soov ette võtta teekond Leetu. Teed juhatavate elektrooniliste abimeeste kasutajate kõrval leidub endiselt paberile trükitud kaartide tarvitajaid, kellele mõeldes on Regio äsja välja andnud Balti riikide teedeatlase täiendatud ja parandatud trüki.

Uudse täiendusena on atlasesse märgitud Struve geodeetiline kaar, mis on 11 aastat tagasi võetud Unesco maailmapärandi nimekirja.

Kaardilt saab eesti, läti, leedu ja inglise keeles lugeda, et 200 aastat tagasi mõõtma hakatud ja aastani 1855 mõõdetud Struve kaar on 2820 kilomeetri pikkune Põhja-Jäämere äärest Musta mere äärde ulatuv triangulatsiooniahel.

Mõõtmistöid juhatasid Tartu tähetorni direktor Friedrich Georg Wilhelm Struve ja Auvere mõisavalitseja pojana sündinud Vene kindral Karl Friedrich Tenner. Muide, mõlemad olid tänavu augustis vaatajate ees Vanemuise suvelavastuses «Julie ja tähed» (Struve – Rain Simmul, Tenner – Margus Jaanovits).

Värskes kaarditrükises on kirjas seegi, et hiigeltöö praktiline tulemus oli senisest palju täpsemate maakaartide tegemise võimalus. Ühtlasi aitas hoolikas mõõtmine välja selgitada Maa täpsed mõõtmed.

Uues Balti riikide teedeatlases on kaardid mõõtkavas 1:430 000. Lehekülgi on 40, mõõtmed on 30 x 29,5 sentimeetrit. Atlasesse on trükitud ka Tallinna, Riia ja Vilniuse kaart ning kõigi kolme riigi kümne tähtsaima vaatamisväärsuse nimekiri. Peale selle leidub trükises liiklusinfot, kilomeetrimaatriks ja nimeindeks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles